srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Јесењи распуст у Београду

У Београду бораве три групе деце из Хрватске, око 150 деце из Вуковара, са Кордуна, и из околине Книна, у оквиру програма Регионалне школе „Свети Сава“ и уз подршку Министарства спољних послова Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Заједничко веће општина Вуковар – Одбор за образовање на челу са Милицом Стојановић, као и сваке године у оквиру пројекта „Малишани у Београду“ довело је у главни град децу из предшколских установа из Вуковара, Борова, Даља, Бијело гбрда, Трпиње, Боботе, Бршадина и Негославаца. Најмлађи обилазе Храм Светог Саве, присуствују представи у Позоришту Пинокио, посећују Бео Зоо врт и гости су на заједничком пријему Регионалне школе „Свети Сава“ у Скупштини Града Београд.

На пријему у дворани Градске скупштине у име Града Београда госте је поздравио Драгомир Петронијевић, члан Градског већа, а потом су присуствовали програму  Дечјег културног центра под називом “Средњовековни Београд”.

Посета основношколаца из Крњака са Кордуна у организацији Удруге „Бреза“ део је пројекта „Теренска настава – Трагом корена“. Деца ће наредних дана заједно са омладинцима из Уздоља (Општина Бискупија) код Книна похађати програм који су заједнички осмислили Регионална школа Свети Сава“ из Београда и Управа за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова.  „Теренска настава – Трагом корена“ је претходног дана обухватила и посету Новом Саду.

Програм Регионалне школе “Свети Сава” за омладинце из Уздоља посебно је креиран у сарадњи са Удругом “Жене косовске долине” из Далмације. Средњошколци су чланови редакције омладинског часописа из Уздоља и имаће прилику да наредних дана раде на терену и извештавају из Београда. Оснивач Регионалне школе “Свети Сава”, Сања Лакић и Радмила Дрезга из Општине Бискупија наглашавају да је програм Регионалне школе потпуно бесплатан за децу и њихове родитеље.

Осим наведених локација у току првог дана посете, тридесетак основношколаца и средњошколаца ће у наредних неколико дана посетити и Музеј Српске православне цркве, Конак кнегиње Љубице, Народну скупштину, Министарство спољних послова Р. Србије – Музеј дипломатије, Народни музеј, Кућу краља Петра I, Авалски торањ, РТС, стадионе Црвене звезде и Партизана, Музеј историје Југославије, Музеј савремене уметности.

Check Also

Завршена обука из веб новинарства за новинаре и представнике удружења из региона

Осморо новинара и представника удружења из региона завршило је једномесечни курс веб новинарства који је …