srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Пријава привременог одласка из Хрватске до 29. децембра

Срби који имају пребивалиште пријављено у Хрватској, а стално су настањени у Србији, Републици Српској или и у некој другој земљи, треба најкасније до 29. децембра да регулишу свој статус. 

Потребно је да пријаве привремени одлазак из Хрватске и да доставе документацију о разлозима за одлазак.  Постоје четири могућности да лице задржи хрватску личну карту: да је у поступку обнове; да је у поступку стамбеног збрињавања; да лице привремено борави у иностранству због посла, школовања, лечења и других разлога (нпр. стари на издржавању код дјеце) или да борави најмање три месеца у току године у Хрватској.

Хрватска полиција је саопштила да ће по службеној дужности покренути поступке одјаве за грађане који до 29. децембра не доставе тражену документацију.

У децембру прошле године у Хрватској је изгласан нови Закон о пребивалишту, којим се уместо боравиште и пребивалиште, уводе појмови привремено и трајно боравиште. Хрватска полиција је овим Законом добила могућност да проверава да ли грађани живе на адресама на којима им је пријављено пребивалиште.

Прилози:

Министарство спољних послова Републике Србије је, на захтев Коалиције удружења избеглица, упутило 12. децембра вербалну ноту Амбасади Републике Хрватске у Београду у којој се тражи да хрватска страна размотри могућност одлагања примене појединих одредаба Закона о пребивалишту Републике Хрватске.

Ради се о легитимној бризи за Србе у региону, с обзиром на чињеницу да велики број грађана српске националности неће благовремено успети да, у складу са Законом, пријави привремени одлазак из Републике Хрватске, о чему сведоче бројни редови пред хрватским дипломатско-конзуларним представништвом у Србији.

Check Also

Међународна уметничка колонија „Ластва-Требиње“

У туристичком комплексу „Град сунца“ код Требиња је у протеклих неколико дана организована је међународна …