srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Још једно велико дружење српске дијаспоре

извор: Вечерње новости

Прошлог викенда у Трсту је одржан Спасовдански турнир у малом фудбалу, највећи српски турнир у Европи, који је у овом италијанском граду организован шести пут. Отворио га је градоначелник Трста Роберто ди Пјаца, а организатор је Удружења Срба „Вук Караџић“ и истоимени КУД, чији су чланови родом из Браничевског округа. 

фото: Светионик

[blockquote_left] Чувари традиције

Удружење „Вук Караџић“, основано 1995. године, има више од 500 чланова, који заједнички раде на очувању и промоцији српске културе и традиције. Поред дружења, чланови овог удружења активни су и у многим секцијама, међу којима су фолклорна, тениска, пикадо, шаховска и фудбалска. [/blockquote_left]

На четири терена спортског кампа Домио, надметало се 60 екипа из Србије, Италије, Аустрије, Швајцарске, Словеније… Победник је била екипа „Fero Batuto“ из Удина, која је у финалу победила „Kasidol“, док је треће место припало екипи „Trieste konstrucioni“. Прво место у категорији најмлађих заузела је екипа домаћина „Вук Караџић“.

У категорији млађих фудбалера, до 15 година старости, такмичило се десет екипа. Након изузетно срчаних дуела, фудбалских нада наше дијаспоре у Италији, победнички пехар за освојено прво место, припало је младој екипи „ Удружења Вук Стефановић Караџић“ из Трста, другопласирана је била екипа „ Македонија“ док је треће место заузео тим ФК Србија спорт, такође из Трста.

– За госте који нису из Трста закупили смо два хотела како не би морали да брину о свом смештају – каже Горан Јовић, потпредседник КУД „Вук Караџић“. Уз музичко-забавни програм, највећа атракција за све госте био је бик на ражњу.
Владимир Пражић, предеседник Удружења Срба „Вук Караџић“, каже да је све протекло без инцидената. Овај догађај представља највећи скуп српске дијаспоре у Европи. На крају дводневног дружења, најавили су и следећу манифестацију – Гуча на Красу, која
ће се одржати од 5. до 14. јула. Манифестацију ће отворити Горан Бреговић, а међу учесницима биће оркестар Елвиса Бајрамовића, „Дубиоза колектив“, „Кал“, „Мањифико“, „Балкан бит“, „Модена сити“, „Раблерс“ и ди-џеј Стонер.

Check Also

Међународна уметничка колонија „Ластва-Требиње“

У туристичком комплексу „Град сунца“ код Требиња је у протеклих неколико дана организована је међународна …