srlaten

Још три дана за захтеве за стан у Хрватској

Извор: Танјуг

Комесаријат за избеглице подсећа да бивши носиоци станарског права из Хрватске имају још три дана, до краја августа, да поднесу захтев за стамбено збрињавање јер нових рокова неће бити.

Сви који су некада имали станове у државном власништву сада могу да поднесу захтев за стамбено збрињавање хрватском Министарству регионалног развоја и фондова Европске уније. Подносиоци захтева који испуњавају прописане услове добиће станове на територији општина где су живели и моћи ће да их откупе по знатно нижим ценама од тржишних, саопштио је Комесаријат за избеглице.

Комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић рекао је да нових рокова неће бити, али да ако неко до краја месеца не буде могао да прибави неопходну документацију, само поднесе пријавни формулар и документа која има, а остале достави накнадно, наводи се у саопштењу.

Заинтересовани могу неопходне информације да пронађу и преузму их са сајта хрватског Министарства регионалног развоја и фондова ЕУ. Потребне формуларе и информације могу да добију и од општинског повереника за избеглице, као и у просторијама Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије у Улици Народних хероја 4 у Београду.

Исто важи и за избегла лица из Босне и Херцеговине која конкуришу Министарству за људска права и избеглице за помоћ у реконструкцији стамбених јединица у циљу повратка у БиХ.

Према подацима УНХЦР-а, укупан број избеглица из Босне и Херцеговине износи 266.000. Током протеклих година 247.380 или 93 одсто лица решило је своја имовинска питања захваљујући примени Анекса 7 Дејтонског мировног уговора.

Још 10.680 избеглих лица из Босне и Херцеговине је у потреби за трајним решењем стамбених потреба. Према подацима добијеним пописом УНХЦР-а из 1996. године, укупан број избеглица из Хрватске износи 330.000. Број избеглица који се налазе у потреби за трајним стамбеним решењем је 75.900.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …