srlaten

Јубилеј Матице српске

Извор: Радио 021

Јуче је обележено 150 година од пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад. Председник Матице српске Драган Станић рекао је да ће тај јубилеј, важан за српску културу, Нови Сад, Војводину и целу Србију бити обележен на достојанствен начин и да ће обележавање 150 година од пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад, под називом „Век и по Матице српске у Српској Атини“, имати четири сегмента и трајаће током целе године.

matica-srpska-150-godina-1– Изложба артефакта из пештанског и новосадског периода Матице српске биће приређена 3. априла у Матици српској и биће доступна публици целе године. Централни део прославе јубилеја биће Свецана академија у Српском народном позоришту 11. маја, односно на дан прве седнице Матице српске након пресељења – рекао је Станић.

Он је казао да ће трећи сегмент обележавања бити научни скуп о значају пресељења Матице српске у Нови Сад за развој националне културе и јачање српског националног бића у Јужној Угарској, док ће четврти сегмент обухватити низ манифестација, промоција књига, предавања и пратећег програма који ће трајати током целе године.

Матица српска основана је 1826. године у Будимпешти. Након 38 година, 1864. године, ова установа преселила се у Нови Сад, где се и данас налази. Пресељењем ове институције започела је културна ренесанса Срба на овим просторима, због чега је, између осталог, Нови Сад добио назив „Српска Атина“.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …