srlaten

200 година српске представе у Мађарској

извор: РТС

Представа „Чудо у Рондели“, рађена по тексту Радослава Златана Дорића, премијерно је изведена 6. децембра у Будимпешти, поводом обележавања два века од приказивања прве позоришне представе на српском језику у том граду.

Čudo u Rondeli, Budimpešta

Прва професионална позоришна представа Јоакима Вујића на српском језику, под називом Крешталица изведена је пре 200 година у тадашњој Пешти у позоришту Рондела, а јубилеј је обележен у Мађарском националном театру.

Режисер представе Милан Рус рекао је на конференцији за новинаре да савремено српско позориште ове године слави још један важан јубилеј – 20 година постојања српског позоришта у Мађарској.

„Српско позориште у Мађарској на високом, професионалном нивоу изводи представе на српском и мађарском језику. Ова два јубилеја представљају празник српског, а такође и мађарског грађанског позоришног живота и представа је симбол велике сарадње два народа на позитиван начин“, казао је Рус.

Покрајински секретар за културу Слависса Грујић рекао је да је ово значајан јубилеј за српску позоришну сцену, нарочито у тренутку када се за културу не издваја довољно новца.

„Представа која је пре два века изведена у Будимпешти, говори нам о томе да је у оно време постојала добра и квалитетна атмосфера за позориште. Данас када се поставља питање да ли је у овој беспарици култура потребна, одговор је дат управо тада“, изјавио је Грујић.

Представу Чудо у Рондели финансирало је Министарство културе Србије.

Јоаким Вујић (1772-1847), српски писац, преводилац, учитељ страних језика, позоришни стваралац, а био је и директор Књажевско-српског театра у Крагујевцу 1835. године.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …