srlaten

Јубилеј Удружења крајишких Срба у Чикагу

У знаку јубилеја, 15 година постојања Удружења крајишких Срба „Прело“ у Чикагу је у суботу 29. априла 2017. године одрджана културно-забавна манифестација „Крајишко прело“. И ове године у сали Манастира Нова Грачаница код Чикага окупило се више од 600 Крајишника пореклом са Баније, Кордуна, Далмације, Лике, Славоније, Босанске Крајине, Херцеговине и њихових пријатеља. У програму су учествовали фолклорни ансамбли Свилен конац, Опленац и Бужур који делују при српским храмовима у Чикагу. Посетиоцима је приказан део српских обичаја из Западне Славоније.

– Традиција је да на „Крајишком прелу“ покажемо обичаје са простора са којих потичемо. Тако смо до сада представили обичаје Лике, Далмације, Кордуна, Баније, Босанске Крајине и других, објашњава нам председник овог Крајишког удружења у Чикагу Петар Кутлић.

Удружење је пре 15 година основала група Крајишника која је протерана са својих вековних огњишта уточиште нашла у Чикагу. Њима су помогли Срби старије генерација усељеника у Америку и њихови потомци.

– Крајишници се са посебним емоцијама сећају свога старог краја и љубоморно чувају наше дивне обичаје који су вековима разгаљивали душу нашег човека. Зато што смо програни, зато што смо доживели егзодус, зато што смо страдали и патили, цело српство са нама саосећа.

Ту нашу емоцију, ту нашу историју несмемо заборавити него претворити је у стваралачку енергију и школовање наше деце. Зато је за похвалу што чланови овог крајишког Удружења чувају своје обичаје, традицију и веру и преносе на своју децу. То је гаранција да ћемо овде трајати и да никада нећемо заборавити наше крајеве где смо се родили и из који потичемо, поручио је епископ новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин.

Овом највећем скупу Крајишника у Америци присуствовао је и вице-конзул Републике Србије у Чикагу Милинко Шпица. Он је честитао јубилеј Удружењу „Прело“ и изразио уверење да ће захваљујући оваковим удружењима и хиљадама километара далеко живети обичаји крајишких крајева.

– Поред „Крајишког прела“ у току године одржавамо још неколико манифестација, као што су Чикашка кестенијада у јесен и Ловачка забаву крајем године. У августу у сардњи са нашом Црквом одржавамо парастос жртвама ратова. Организовали смо и музејске поставе као и излете за наше чланове и симпатизере сличним српским удружењима у Канади и другим деловима Америке. Посебно желим да истакнем да велики део наших средстава издвајамо у хуманитарне сврхе, каже Кутлић.

Удружење крајишких Срба из Чикага своје хуманитарне активности усмерило је на крајеве из којих потичу, али и помоћ Србима у Америци и другде. Тако је помоћ упућивана повратничким породицама са више деце и инвалидима рата за куповину инвалидских помагала. Донације су даване и за обнову црква и манастира, као и за подстицање активнбости на очување традиције и обичаја сада већ опустелих крајишких крајева. Удруженје је помогло обнову цркве Свете Петке у Сјеничаку на Кордуну, манастира Комоговина на Банији и Рођења пресвете Богоридице у Индијани (САД), као и снимање документарног филма „Кордун – земља без људи“.

Светозар Данчуо

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …