srlaten

Како привући инвестиције дијаспоре

извор: РТС

Српска дијаспора се убраја у најдарежљивије. Према подацима Светске банке, неформалним каналима у Србију годишње стигне око шест милијарди долара. Међутим, инвестиције из дијаспоре су неупоредиво мање, а разлога за то је много.

ekonomska saradnja

Док смо по дознакама дијаспоре међу првих десет земаља у свету, по инвестицијама у матицу Србија је на зачељу. Однос дознака према инвестицијама је девет према један, а у свету је пола-пола. Бирократске препреке, најчешће дуго чекање на грађевинску дозволу, приморавају потенцијалне инвеститоре да после одређеног времена одустану.

Професор Јован Филиповић са Факултета организационих наука напомиње да људи из дијаспоре не знају прилике у Србији, па су често мета појединаца у локалим самоуправама.

„Људи мисле да они који долазе из иностранства имају новца за бацање, да њима новац може да се узме под различитим изговорима. Опет, ти људи не познају добро српски миље, не знају у шта треба уложити. Зато мислим да је важно да држава Србија изађе са предлозима и учини видљивим она места, оне секторе у које треба улагати“, истиче Филиповић.

Инвеститоре занима најпре политичка стабилност, затим локација и трошкови за покретање бизниса.

Председник Аустријско-српског привредног форума Радивој Петрикић објашњава да су за покретање производње за почетак неопходни добри инфраструктурни услови.

„Посебно треба да обезбедите посебне пореске подстицаје управо за улагања у мала или средња предузећа, односно да покренете производњу или пружање услуга путем предузетничких радњи“, каже Петрикић.

Било је покушаја да се привуку инвестиције дијаспоре, међутим, нису постојали стратешки програми који би омогућили улагања.

Председник Уније послодаваца Србије Драгољуб Рајић каже да неко ко је мукотрпно стекао свој новац у иностранству нема никакав разлог да дође и уложи га у ову земљу уколико су услови пословања троструко гори него што су у Америци, Канади или било којој другој држави.

Улагања ипак има, али се не може с прецизношћу рећи колико је капитала из дијаспоре уложено, јер често као такав није препознат. Ипак, за велика улагања потребна је подршка државе.

Директорка Канцеларије за дијаспору Славка Драшковић сматра да је потребно прво повратити поверење у међусобне односе и сарадњу и да ће онда дијаспора почети да инвестира.

„Друго, Србија треба дијаспори да створи ситуацију какву имају и други инвеститори из иностранства. И то је Влада сада и урадила како би изједначила све инвеститоре, и да подстицаје, ако треба, добију и једни и други. Просто, дијаспора треба да буде препозната као потенцијал у који треба улагати“, напомиње Драшковићева.

Пољска и турска дијаспора најбољи су примери како је матица очувала везе с исељеницима. Италија је такође захваљујући везама Италијана у Северној Америци, оживела многе своје регије после Другог светског рата.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …