srlaten

Камп и крос за децу из дијаспоре

извор: dnevnik.rs

Пожаревац је био домаћин Кампа и Кроса РТС-а за децу из дијаспоре.Стигла су деца из девет од петнаест европских земаља у којима се у протекла три месеца крос одржавао, из Немачке, Данске, Шведске, Русије, Румуније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије (две екипе).

izvor: RTS

Њих осамдесетчетворо, узраста од осам до осамнаест година, са шеснаест педагога у пратњи, заокружили су бројку од равно стотину.

Програм активности, тематски насловљен са „Најлепши језик на свету је Твој језик“, био је најсадржајнији од свих до сада седам одржаних Кампова. Све је почело пријемом код Патријарха српског Иринеја, наставило се посетом Виминацијуму, Петровцу, Жагубици, Бањи Ждрело, Врелу Млаве, па обиласку Окружног здања Пожаревца, зеленој – еколошкој оази града Чачалици, Музичкој школи „Стеван Мокрањац“, Галерији „Милена Павловић – Барили“, Народном музеју, Ергели Qубичево и Етно – парку на Тулби, у којем је 1718. године потписан Пожаревачки мир између Аустрије и поражене Турске. Паралелно, одржавало се и десетак интерактивних образовних радионица у којима су учествовали и даровити ученици београдске Математичке и Треће гимназије, са бројним огледима, па представљање држава из којих су деца дошла, а гости кампера били су и писци и спортисти. Атлетска радионица, као и сви други спортски садржаји (између осталих, реализован је и двокружни футсал турнир три селекције пожаревачке ШФ Пресинг и екипа полазника Кампа) били су увршћени у обавезне дневне активности.

Сабирањем бодова које су освојили у државама у којима је трчан крос, као и поенима које су изборили у Пожаревцу, проглашени су најбољи. Београдски победник у 2013. години додељен је по први пут тиму Хамбурга који је представљао Србе из Немачке, друго место освојила је Москва (Русија), док је трећа била српска заједница из Мађарске, чије боје је бранила екипа Будимпеште, коју је предводио проф. Властимир Вујић. Учитељици Српске допунске школе из Хамбурга Тањи Стефановић прелазну статуету уручио је министар просвете др Жарко Обрадовић.

Генерални покровитељ Кампа и Кроса РТС у дијаспори било је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије, а организатору, Савезу атлетских талената Србије и РТС, велику подршку деветодневне приредбе пружило је Министарство омладине и спорта, град домаћин Пожаревац и овдашња Поqопривредна школа са Домом ученика.

СР.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …