srlaten

Кампања „Помози Србији!“ у Румунији

Под називом „Помози Србији!“ највећа хуманитарна акција у историји Савеза Срба у Румунији отпочела је 20. маја и трајаће до 1. јула. У прикупљању помоћи за угрожене у поплавама у Србији и Републици Српској укључене су све српске институције у Румунији. Осим Савеза Срба, помоћ прикупљају и Српска православна црква, Српска гимназија „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару, као и Црвени крст Румуније и дипломатска представништва Србије у Темишвару и Букурешту.

Савез Срба у Румунији прикупља помоћ у свим својим месним организацијама од Темишвара до Букурешта, а Српска православна црква у 55 парохија у румунском Банату.

У најобимнијој акцији од свог постојања, Савез Срба је отпочео истовремено и медијску кампању на читавој територији Румуније. Од свих оператера мобилне телефоније у Румунији добијен је јединствен хуманитарни број 8825 на који се могу слати поруке донације од 2 евра.

У медијској кампањи која је део хуманитарне акције, укључене су многе познате личности у Румунији. Први је прискочио у помоћ некадашњи познати фудбалски ас Миодраг Белодедић, данас директор у Фудбалском савезу Румуније. Одазвали су се позиву и познати румунски репрезентативци у фудбалу Срђан Лукин и Јасмин Латовљевић, режисер Синиша Драгин, кошаркашки тренер Драган Петричевић и многе друге познате личности са румунске естраде из медија, културе и бизниса. Јон Циријак је међу првима донирао 100.000 евра за санацију последица поплава у Србији и Републици Српској.

Новинар Рајко Корња, координатор медијске кампање Савеза Срба је урадио видео и аудио спотове за промовисање јединственог хуманитарног броја 8825 за смс поруке чије је приказивање већ отпочело на готово свим румунским ТВ и радио-станицама.

Савез Срба у Румунији је отворио и посебан жиро рачун у румунским лејима за помоћ настрадалима у поплавама у Србији и Републици Српској.

Check Also

Повратницима уручене машине: Влада Србије помаже онима који се враћају на огњишта у Посавини (ФБиХ)

АРНО Гујон, директор Управе Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону донирао …