srlaten

Канадски матине на Сајму књига

Првог дана програма Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону на 62. Међународном сајму књига у Београду, 23. октобра, Канадски матине, поново је окупио  велики број посетилаца – како оних који долазе на програм, тако и других посетилаца Сајма књига.

Овогодишњи Канадски матине, имао је три сегмента:

  1. Колажно представљање савременог стваралаштва канадских Срба одржано је под насловом Испод јаворовог листа – преглед савременог стваралаштва Срба у Канади. Представљени су дела и аутори: Ана Арсић Живић, Срђан Бајић, Бранко Бубало, Ђорђо Васић, Радован Гајић, Душица Ивановић, Десанка Јанковић, Катарина Костић, Зорица Мишић, Стојанка Раденовић – Петковић, Гордана Петковић Лаковић, Срето Петрић, Бранко Пиргић, Светлана Станкић, Гордана Стојић и Татјана Црњански.
  2. За представљање овогодишњих наслова одабране су књиге из три жанра: ,,Непрегледи“, збирка поезије Зорице Мишић, ,,То нисам ја“, друго издање комедије Гордане Петковић Лаковић, ,,Искре из пепела“, збирка кратких прича Бранка Пиргића, и ,,Dance of life“, збирка прича Гордане Петковић Лаковић.

Овогодишња централна публикација Канадског матинеа је зборник Гордане Петковић Лаковић ,,Зашто смо отишли“, у којој је објављен и један од последњих интервјуа који је дао недавно преминули Борис Спремо. О одласку из Југославије и новој домовини, Канади, пишу одсељени врхунски интелектуалци из свих крајева СФРЈ, као и неколико аутора одсељених у друге земље и један број аутора који су остали у отаџбини.

На питање ,,зашто (ни)смо отишли“ одговаре су дали и: Милијана Барјактаревић, Наташа Бартула, Нед А Видан, Горана Глигоровић, Симо Јелача, Јован Лаковић, Никола Лончар, Марина Лучић, Божа Травица, Драган Марковић, Војо Мачар, Душко Милошевић, Маир Мусафија, Милан Пајевић, Гордана Петковић Лаковић, Љиљана Петковић, Катарина Петровић, Ненад Станковић, Лазар Суботички, Сузана Судар и Нермин Хасанагић.

Другог дана програма Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, у уторак 24. октобра, представиће се Удружење српских писаца Швајцарске као и аутори српског расејања из Шведске.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …