srlaten

Канцеларија и Дом омладине за културни живот дијаспоре

Протокол о сарадњи између Канцеларије за дијаспору и Србе у региону и Дома омладине Београд, који има за циљ очување и јачање веза Србије са припадницима дијаспоре и Срба у региону, потписали су Растко Јанковић, помоћник директора Канцеларије и Марко Стојановић, в.д. директора Дома омладине.

Rastko.Jankovic.Dom.omladine.2013c

Канцеларија  и Дом омладине  заједнички ће радити на унапређењу информисања и пружању помоћи у процесу укључивања расејања у културни живот Србије. Такође, сарадња ће се остваривати и у циљу промовисања младих уметника и стваралаца српског порекла који живе у иностранству и региону. Протокол о сарадњи закључен је на период од четири године.

Растко Јанковић је нагласио да je током деведесетих година Србију напустио велики број креативних и квалитетних младих људи, нарочито уметника, и да данас, у свакој грани креативне индустрије у свету има успешних представника наше дијаспоре.

„Један од стратешких циљева Канцеларије је одржавање веза са свим креативним људима који живе у дијаспори и региону, промоција њиховог рада и укључивање у програмске активности успешних институција, као што је Дом омладине Београда“, истакао је Јанковић и додао да је потписивање овог протокола важна иницијатива у остварењу тог циља.

Rastko.Jankovic.Dom.omladine.2013a

Марко Стојановић се захвалио Канцеларији на иницијативи за потписивање овог споразума и нагласио да је и сам био у дијаспори неколико година, те да добро зна колико нашим људима у иностранству значи присуство сопственог језика и културе.

„Ова иницијатива, окренута је пре свега младима, зближиће све нас, како људе који живе у Србији, тако и оне у расејању. Наш заједнички циљ је да младе људе који су отишли вратимо у Србију, а да онима који остану да живе у дијаспори помогнемо да запамте ко су, одакле су, којим језиком говоре и имају додира са нашом културом“, рекао је Стојановић.

Он је истакао да ће Дом омладине Београда и Канцеларија настојати и да омогуће нашим младим уметницима који живе у иностранству да покажу овдашњој публици шта су научили, као и да своје знање пренесу колегама у Србији.

Check Also

За оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојено 20.000.000 динара

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је …