srlaten

Канцеларија првих 6 месеци рада

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић представила је шестомесечне резултате рада ове Канцеларије на конференцији за новинаре у Влади Републике Србије.

Наводећи да је задовољна оним што је урађено у протеклих шест месеци, она је рекла да је израђен први драфт Акционог плана за спровођење Стратегије за унапређење и јачање односа матичне државе и дијаспоре и Срба у региону која је донета 2011. године. Према њеним речима, Акциони план ће помоћи да Стратегија не буде „мртво слово на папиру“, односно у позиционирању Србије као матичне државе свих њених држављана који живе у иностранству, Срба у региону, као и припадника српског народа, исељеника и њихових потомака.

Директорка је додала да ће Акционим планом бити регулисани и боља искоришћеност капацитета дијаспоре, очување националног индетитета и унапређење односа Србије и Срба у региону.

Драшковићева је указала и да је отворена посебна канцеларија за брзе одговоре на питање дијаспоре и Срба у региону.

„Канцеларија за брзе одговоре биће потпуно отворена и за дијаспору и за Србе у региону. Они ће у Канцеларији моћи да добију одговоре на сва питања у вези са држављанством, улагањем, инвестицијама. Канцеларија ће имати онлајн упитнике, а одговори ће се припремати по убрзаном поступку, најдуже до 7 дана“, рекла је Драшковић.

Она је навела да је Канцеларија припремила измене и допуне Закона о дијаспори и Србима у региону у коме су предложене нове надлежности Скупштине дијаспоре и Срба у региону. Измене предвиђају утврђивање обавеза делегата да једном годишње припреме Извештај о проблемима и важним питањима српске заједнице у земљи из које долазе, као и предлог мера како решити та питања.

„У редовном заседању Скупштине дијаспоре на основу новог предлога први пут ће званично учествовати и представници Народне скупштине републике Србије. У измењеном закону налазе се и нове надлежности Канцеларије које проширују делокруг њених активности“, рекла је др Драшковић и додала да измене закона могу бити усвојене у наредних месец дана, али да све зависи од прилика.

Драшковић је нагласила да је српска дијаспора међу првих пет по броју дознака, односно по томе колико дијаспоре шаљу рођацима у матицу, али да је стање, када је у питању инвестирање, поражавајуће. Према њеним речима, капитал који стиже из дијаспоре има однос 90 одсто за дознаке према 10 одсто за инвестиције.

“То значи да је јако мало инвестиција и то је нешто што желимо да променимо. Канцеларија ради на побољшању економске сарадње са дијаспором и повезивањем представника дијаспоре са локалним заједницама у матици и кроз пројекат завичајних удружења“, закључила је др Драшковић.

ПП презентација резултата раде Канцеларије

ПП презентација, Канцеларија за брзе одговоре дијаспори

ПДФ прес материјал

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …