srlaten

Канцеларија за решавање проблема Срба

Влада Хрватске намерава да отвори канцеларију за ефикасно и убрзано решавање питања која се односе на положај и права Срба у Хрватској – истакли су функционери хрватске Владе на састанку са директорком Канцеларије за дијаспору и Србе у региону Славком Драшковић, у Загребу.

Фото: влада.хр

О повратку имовине, станарским правима, питањима из радног односа и образовању на српском језику, Драшковић је разговарала са потпредседником Владе Хрватске Невеном Мимицом, министром просвете Жељком Јовановићем и помоћником министра регионалног развоја Станком Јанићем, који је задужен за стамбено збрињавање и статусна питања.

Она је истакла да треба интензивирати рад на решавању проблема Срба у Хрватској и додала да је стекла утисак да постоји политичка воља и на хрватској страни да се та питања решавају.

„Један од начина како Србија може конкретно да помогне Србима у Хрватској, је да се интересује за њихов статус и да у сарадњи са Хрватском инсистира на питањима која треба да се реше. Други начин је преко конкретних пројеката. Нажалост, нису велика средства која могу да се укључе, али јесте помоћ“, изјавила је Драшковић.

Хрватски вицепремијер Невен Мимица истакао је опредељеност њихове Владе за решавање и затварање појединих отворених питања и додао да се улажу напори за завршетак процеса повратка и стварања одрживих решења. Помоћник министра за регионални развој и фондове ЕУ Станко Јанић представио је активности у процесу стамбеног збрињавања повратника и обнове објеката.

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић боравила је од 25. до 27. фебруара у Хрватској, где је пре састанака са тамошњим званичницима, разговарала са председником Српског народног већа Милорадом Пуповцем, председником Заједничког већа општина Драганом Црногорцем и другим представницима српске заједнице у Вуковару и Загребу.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …