srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Капетановић и даље води бечке клубове

Извор: Франкфуртске вести

Заједница српских клубова у Бечу одржала је у редовну годишњу скупштину на којој је на место председника реизабран Борислав Капетановић. Четрдесетак присутних, од којих је 25 било из седам клубова са правом гласа, аплаузима су поздрављали сва обраћања и избор новог председништва које ће у наредне две године поново водити Борислав Капетановић. Право гласа су имали по четворо представника клубова заједнице. Два клуба од 9 колико их је у заједници нису имала своје представнике.

borislav kapetanovic
Фото: narodnopozoriste.rs

Обраћања Ранке Савић-Ченгић, председнице Заједнице Доње Аустрије која је делегате поздравила у име Савеза Срба у Аустрији и Срђана Мијалковића који је то учинио у име Просвјете била су изузетно емотивна, јер су дотакла суштинска питања која се тичу српске дијаспоре и задатака који су, тешко остварљиви, уколико се не укључи већ број чланова, поготову младих људи.

Много значајних питања је покренуто, од српског језика у школама, јединства и саборности, статуса српске заједнице, али је много тога успорено због инертности највећег броја, баш оног дела српске дијаспоре која очекује да неко други реши уместо њих. Борислав Капетановић, је поменуо најважније активности заједнице, од којих су најзначајније рад на јединству српске заједнице, одлично организоване најзначајније манифестације, коректна сарадња са аустријским институцијама, активно учествовање у реализацији акција Савеза Срба у Аустрији, изузетно добро домаћинство емисији Жикина шареница, која је афирмисала дугогодишњи рад заједнице и бројних прегалаца који су деценијама радили за добробит српске дијаспоре, не само у Бечу већ широм Аустрије.

Једногласно је усвојен благајнички извештај који је поднео Драгутин Петковић Петко, који скоро 30 година успесно обавља најодговорније послове. После гласања, резултате је као најстарији члан скупштине, саопштио Мићо Ђекић, дугогодишњи председник Заједнице српских клубова у Бечу. Пре него што је за наредни понедељак, заказао први састанак новог председништва Заједнице српских клубова у Бечу на коме треба чланови да се определе који им послови највише одговарају, Капетановић је захвалио на једногласном поверењу клубова и изразио наду да ће на крају мандата ново председништво моћи да се похвали многим завршеним пословима, а пре свега тиме да су млади људи укључени у рад клубова и Заједнице.Шеф Конзуларног одељења Амбасаде Србије у Бечу Штефан Вуљај је рекао да је задовољство бити на оваквом скупу.

Check Also

Апликација „Квиз знања из српске културе“

Министарство културе и информисања Републике Србије представило је апликацију за мобилне телефоне: „Квиз знања из …