srlaten

Књиге српских писаца поклоњене Националној библиотеци Малте

Народна библиотека Србије поклонила је 200 књига српских класичних и савремених писаца Националној библиотеци Малте. Тим поводом у Градској библиотеци у Флоријани 9. јула је организована свечаност којој су присуствовали директор Националне библиотеке Малте Шерил Фалзон, представник Министарства образовања Малте Александар Фаруђа, представник МИП Малте Кристина Каруана, председник „Малтешко — српске заједнице“ Предраг Андрејевић, представници српске дијаспоре и Јелена Предојевић испред Амбасаде Републике Србије у Риму.

Међу поклоњеним књигама су дела Иве Андрића, Милоша Црњанског, Бранка Ћопића, Десанке Максимовић, Бранислава Нушића, Борислава Пекића, Алексе Шантића, Емира Кустурице и других.

Ова идеја реализована је захваљујући сарадњи „Малтешко – српске заједнице“ и Народне библиотеке Србије. Амбасада Србије у Италији активно је учествовала у реализацији иницијативе с обзиром на бројну српску заједницу на Малти која ће на овај начин имати додатну везу за својом домовином. Пројекат је значајан јер ће приближити Србију малтешком народу и дати му прилику да се боље упозна са неким од најзначајнијих дела српских аутора, будући да је један део књига преведен на енглески језик.

Директор Националне библиотеке Малте Шерил Фалзон је свесрдно помогла реализацију иницијативе и прихватила да дониране књиге буду уврштене у каталог и тиме постану део фундуса Библиотеке.

Имајући у виду бројност српске заједнице на Малти (трећа, после британске и италијанске), иницијатива је са радошћу дочекана међу нашом дијаспором и међу најмлађим читаоцима, с обзиром да су донацијом обухваћене неке од најомиљенијих дечјих књига. Договорено је да се пројекат настави и у наредним годинама како би се колекција књига редовно допуњавала.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …