srlaten

Књиге у Борову

Приликом свечаног обележавања Дана општине Борово и Дана основне школе „Борово“ протекле недеље на свечаној церемонији је уз присуство бројних званица и пријатеља Борова уручена донација књига Удружења издавача и књижара Србије Дечјем вртићу „Златокоса“ из Борова и Основној школи „Борово“.

Приликом обележавања Дана општине Борово, секретар Удружења издавача и књижара Србије Ана Опачић је уручила књиге директорки Дечјег вртића „Златокоса“ Радмили Латас. Овај вртић је регистрован као српски дечји вртић који спроводи своје активности на српском језику негујући ћириличко писмо. Донација дечјих књига на ћириличком писму, прилагођених како млађим групама, али и предшколцима, представља велики подстрек за даљи рад наставног особља овог вртића. Вртић тренутно броји 42 предшколца и групу од преко стотину деце, која се свакодневно образују на српском језику.

Након свечаности у згради општине Борово, Ана Опачић је присуствовала свечаности поводом обележавања дана Основне школе „Борово“ и том приликом уручила донацију лектире на ћириличком писму која је била неопходна школској библиотеци. Основна школа „Борово“ је највећа школа у Р Хрватској која образује 304 ученика спроводећи наставу на српском језику и ћириличном писму. Директор школе Тихомир Јаковљевић се током свечаности захвалио Удружењу издавача и књижара Србије на значајној донацији која је њима преко потребна како би несметано могли да наставе са образовањем деце на српском језику.

Народна библиотека Србије је обезбедила потребну документацију за прелазак границе и уједно донирала 20 књига лектире и тиме обогатила фонд ове донације која укупно броји око 200 књига и уџбеника који су набављени по захтеву будућих корисника. У реализацију активно су се укључили и представници Амбасаде Србије у Хрватској, Генерални конзулат у Вуковару, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону који су олакшали координацију ове акције.  Чину донације и свечаности је присуствовао и генерални конзул Р Србије у Хрватској Милан Шапић.

Check Also

Почеле са радом 4 нове допунске школе српског језика на Малти

У суботу и недељу, 16. и 17. oктобра, одржани су први часови у оквиру пројекта …