srlaten

Књиге за библиотеке Срба у дијаспори

извор: Танјуг

Удружење издавача и књижара Србије упутило је прву пошиљку дарованих публикација библиотеци Културног друштва „Михајло Пупин“ у Љубљани у оквиру пројекта обогаћивања књижних фондова библиотека за Србе изван матице.

knjigaУдружење је саопштило да је у оквиру пројекта који реализује уз финасијску подршку Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону уз техничку помоћ Народне библиоте Србије, поклонило више од 1500 књига у вредности од око милион динара. Након прве пошиљке књига у уторак, 4. фебруара, књиге је добила Самоуправа Срба у Мађарској у Будимпешти а предао их је помоћник директора Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Растко Јанковић.

Канцеларија је у оквиру акције даровала издања класичне и савремене домаће књижевности, књиге о српској култури, уметности, историји и географији, уџбенике за учење српског језика и издања за децу и младе. Књиге су изабране на основу националне тематике, књижевне и научне вредности, као и доприноса који могу дати коришћењу српског језика и писма и очувању националног идентитета Срба који живе изван матичне државе, наводи се у саопштењу УИКС-а.

Комисију за избор наслова чинили су представници Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарства културе и информисања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Народне библиотеке Србије и Удружења издавача и књижара Србије.

Књиге су поклоњене библиотекама Срба у Босни и Херцеговини (Сарајево и Мостар), Црној Гори (Никшић), Хрватској (Ријека и Книн), Мађарској (Будимпешта), Румунији (Темишвар), Словенији (Љубљана), Аустрији (Линц), Јужноафричкој Републици (Јоханезбург), Канади (Едмонтон и Виндсор) и Шведској (Гетеборг).

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …