srlaten

Књижевни сусрет са Светланом Матић у Паризу

Извор: РТС

Светлана Матић, песникиња и професорка српског језика у Бечу, представила је свој књижевни рад у Српском културном центру у Паризу.

U Parizu

На позив Савеза Срба Француске, а у оквиру одржавања редовне Скупштине свесрпске заједнице, у Српском културном центру у Паризу је 2. фебруара одржана промоција књижевног стваралаштва Светлане Матић из Беча.

Присутне је у име Савеза Срба Француске поздравио почасни председник Милисав Алексић, посланик у Скупштини дијаспоре Владе Републике Србије. Том приликом је истакао да Матићева већ дуги низ година, радећи као професор матерњег језика у аустријским основним школама, доприноси очувању српског језика и истакао њено активно учешће у СПКД Просвјета у Бечу.

Даница Додић, песникиња и представница Литерарне секције при Париском песничком кругу је присутне упознала са биографијом и досадашњим радом, као и високим признањима које је Светлана Матић добијала како у матици, тако и од аустријских школских власти које су, како је рекла, препознале њен допринос интеграцији наше деце у аустријски школски систем и очувању матерњег језика, као и развоју вишејезичности.

Драгана Пајовић, секретар Савеза Срба Француске је прочитала неколико песама из из књиге Игра, а говорила је и о књизи Дечји бисери.

Светлана Матић је ауторка буквара Наш језик и приручника Наставни листови за наставу на матерњем језику намењеним деци која у дијаспори уче српски језик.

Александра Матић, илустратор књиге Игра је рецитовала песме своје мајке.

„За разлику од Беча, у Паризу постоје Српски културни центар и допунске српске школе, што је задивљујуће. Очување српског језика, културе и националног идентитета, стратешки је важно питање за земљу Србију, а промоција мог досадашњег књижевног дела у Српском културном центру у Паризу је један од доприноса у том правцу“, истакла је Светлана Матић.

Промоцији су, између осталих, присуствовали Ромео Милошевић, председник Савеза Срба Француске, Стана Билбија, председник Свесрпске заједнице, Данијела Стаменов и Светлана Лакићевић, професорке српског језика у Српској допунској школи у Паризу, Маја Мартиновић, уредница сајта Срби у Француској и други.

Check Also

Гујон: Позивамо Србе с имовином у ФБиХ да се јаве канцеларијама за правну помоћ

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијспором и Србима у региону, рекао је, гостујући …