srlaten

Коалиција за прецизну примену Закона о пребивалишту

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта тражи да се омогући свим хрватским држављанима који живе у иностранству да регулишу привремени одлазак изван Републике Хрватске на 5 година и да на тај начин задрже хрватску личну карту.

prebiv1

У писму упућеном државним органима Хрватске, он наводи да је од 1991. до краја 2013. године Министарство унутрашњих послова те земље на незаконит начин избрисало из евиденције хрватског пребивалишта преко 50.000 Срба.

Посебно је важно да МУП Хрватске што пре донесе Правилник за полицијске управе и дипломатско-конзуларна представништва којим би се прецизно утврдило шест начина (обнова, стамбено збрињавање, школовање, посао, лечење и издржавање старих и незапослених лица) за привремени одлазак изван Хрватске на 5 година, објашњава Линта. (Писмо 10.јул и Писмо 28. јул  МУП-у Хрватске).

У саопштењу се подсећа да рок до када хрватски држављани који живе у иностранству морају да одјаве пребивалиште или пријаве привремени одлазак истиче 29.децембра 2014. године.
Ако ускоро не буде усвојен Правилник то ће значити да у Министарству унутрашњих послова Републике Хрватске не постоји стварна воља да се Закон о пребивалишту примени у потпуности на све хрватске држављане без обзира националну и верску припадност, оцењују у овој коалицији.

Информација о пребивалишту у Хрватској (и пријави привременог одласка).

 

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …