srlaten

Концерт музике српских композитора у Lake Forest-у у Чикагу

У српском православном храму Светог Василија Острошког у Lake Forest-у, предграђу Чикага, недавно је одржан концерт под називом ,,Музика великих српских композитора“. 

ФОТО: Српска телевизија, Чикаго

Том приликом су изведена дела српских композитора Стевана Мокрањца, Јосифа Маринковића, Василија Мокрањца, Станислава Биничког, Војислава Вучковића, Марка Тајчевића и Вука Куленовића. Поред класичне музике, изведена су и дела духовне и традиционалне музике. Извођачи су били: Владимир Куленовић, музички директор Симфонијског оркестра Lake Forest (клавир), хор Светог Николе под диригентском палицом Наде Саветић, Софија Радовић (виолина), Александра Радовић (виолина) и Ian King (бас). На почетку концерта публику је поздравио Timothy Corpus, извршни директор Симфонијског оркестра Lake Forest.

ФОТО: Српска телевизија, Чикаго

Концерт је организовала црквено-школска општина Светог Василија Острошког у сарадњи са Симфонијским оркестром Lake Forest. Концерту је у име Генералног конзулата у Чикагу, присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић, који се том приликом захвалио организатору и извођачима на успешном концерту.

ФОТО: Српска телевизија, Чикаго

Овим концертом су представљена српска дела класичне, духовне и традиционалне музике како присутној америчкој публици тако и припадницима дијаспоре. Значај оваквих концерата је утолико већи јер превазилази оквире српске заједнице у Чикагу и дијаспоре што је истовремено значило и афирмацију Србије, српске музичке културе и српских уметника у америчкој јавности.

Манифестацију је подржала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

 

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …