srlaten

Концерт српске и канадске баштине

Извор: Бета

Први женски исељенички хор у савременој историји престонице Канаде Отави, „Музика Сербика“, одржао је концерт песама српске и канадске баштине „Песме наших земаља“. Осим припадника српске дијаспоре, међу посетиоцима су били и канадски љубитељи хорског певања. Концерту су присуствовали и амбасадор Србије Михаило Папазоглу и амбасадорка БиХ Ковиљка Шпирић.

musica serbica

На концерту су изведене тематски груписане песме српских и канадских композитора о (двема) земљама и историји, о лепотама природе, о мору, о старим воденицама и друге. Међу српским песмама су Мокрањчеве „Ал’ је леп овај свет“ (на Змајеве стихове), „Приморски напјеви“, „Дззанум насред село“ и „Козар“. Хор је отпевао и „Песме старог ратника“ Радомира Петровића, „Додолске песме“ Марка Тајчевића и „Воденицу“ Војислава Илића.

Инструменталну подршку хору у три одабране песме дала је млада виолинисткиња Марија Крстић, док је пијанисткиња Дјурдја Папазоглу самосталним клавирским наступима извела српске компоyиције „Коло Дубравка“ и „Балканске игре за клавир“, као и канадску „Плес дрвећа на ветру“ (Треес Данцинг ин тхе Wинд).

Међу хорски изведеним канадским песмама најпознатија је историјска, устаничка „Лутајући Канадђанин“, коју изводи и Лионард Коен, а међународно познатом учинила ју је грчка
певачица Нана Мускури.

„После премијерног концерта којим смо обележили стогодишњицу Мокрањчеве смрти, природно је да је репертоар другог и српски и канадскм. Јер, многе чланице хора ‘Музика Сербика’ родјене су у Србији, али им је Канада други дом. Историја Србије и Канаде има много заједничког у оба светска рата, али и јубиларних паралела Канада ће 2017. славити 150 година свог постојања, а исте године навршава се осам векова откад је династија Немањића установила српско средњевековно краљевство“, изјавила је за Бету уметничка директорка и диригент Катарина Јовић.

Она је додала да су с хором „Музика Сербика“ наступиле и канадске певачице, да је хор у мају дао бесплатан концерт за станаре једне канадске установе за дугорочну негу и да су већ заказани наступи са два здружена канадска хора и једним од отавских гудачких оркестара на којима ће „Музика Сербика“ представити и српске духовне песме.

Родјена Крагујевчанка Катарина Јовановић, удата Јовић, има две академске мастер титуле (клавир, камерна музика, педагогија), једну са руске музичке академије, а другу са Отава универзитета. Као пијанисткиња наступала је у бившој Југославији, Француској, Немачкој, Русији и Украјини. У Отави гради вишеструку музичку каријеру као хороводја, изводјач и музички педагог.

Дјурдја Папазоглу је пијаниста-дипломац Факултета музичке уметности у Београду која је пијанистичко умеће усавршавала у Москви и радила у једном хорском театру. У Србији је основала МАП (Мусиц Арт Пројецт), организацију која промовише културну сарадњу измедју уметника и друштва и нарочито помаже младим уметницима.

Марија Крстић је најталентованија и најуспешнија српска виолинисткиња младјег узраста у Канади, дете исељеника тзв. новоталасне генерације из 1990-их година. Победник је свеканадског виолинског такмичења (2011. и 2014) и двострука вицешампионка (2010. и 2012). Прошлог месеца одржала је један од солитичких концерата са којих је сав приход намењен куповини клавира за Српски центар у Отави.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …