srlaten

Конференција медија дијаспоре и Срба региона

У Београду је одржана Шеста конференција новинара и медија дијаспоре посвећена пројектном суфинансирању медија дијаспоре и региона, преласку штампаних издања на онлајн платформе . Конференцију је отворио први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић.

фото: Танјуг
фото: Танјуг

Организатори Конференције су Удружење новинара Србије и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

Учеснике је поздравила председница УНС-а Љиљана Смајловић, а о пројектном суфинансирању српских медија региона говорио је државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић.

Интерес Србије је да има што бољу и организованију дијаспору и зато је важно да на време дефинишемо, не само стратегију, већ и алате да бисмо то постигли, поручио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић на Шестој конференцији новинара и медија дијаспоре, преноси Танјуг.

“Ако пођемо од процене да у иностранству живи око три или четири милиона грађана српског порекла, схватамо да трећина нашег народа живи ван граница Србије и то показује колико је значајна наша дијаспора”, рекао је министар Дачић.

IVICA DACIC

Додајући да је Србија уставом дужна да штити права и интересе својих грађана у иностранству и унапређује однос између дијаспоре и матице Дачић је подвукао да је унапређење информисања дијаспоре путем електронских медија дефинисано као важан инструмент за очување српског језика и идентитета. То је важно у овом тренутку када утицајни представници дијаспоре могу да дају допринос на заштити права српског народа на Косову и Метохији, да то помогне да се одупремо својатању српских споменика од оних који нису желели да тамо буде Срба, а камоли трагова њиховог постојања, рекао је Дачић. Према његовим речима, у време дигиталних технологија охрабрујуће је то што се информатичко умрежавање увелико одвија у оквиру онлајн заједнице дијаспоре у коју су укључени и научници и бизнисмени и студенти и спортисти.

“Само сложно можемо савладати предстојеће изазове и осигурати нашем народу место у савременом свету које својим цивилизацијским достигнућима заслужује и томе треба посветити максималну пажњу”, поручио је Дачић. Министар Дачић је истакао значај боље организованости дијаспоре и њеног већег њеног утицаја.

Говор првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић је рекао да је у домену сектора информисања укупно поднето 37 апликација, од којих је 29 пројеката подржано.

“Укупни буџет ове године износио је 18 милиона динара, што је 20 одсто више него претходне године”, рекао је Мирковић.

Мирковић је додао и да се ове године први пут у конкурсним комисијама у домену пројектног суфинансирања налазе и представници новинарских удружења што је, како је истакао, велики напредак.

У оквиру панела о пројектном суфинансирању говорили су и заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Миодраг Линта, представница Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић и генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић изјавио је да држава мора да повећа средства за финансирање медија у дијаспори, преноси Танјуг.

„Држава мора да пронађе начин да помогне новинаре и медије у дијаспори и региону. Садашња средства нису довољна“, сматра Брајовић.

Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта истакао је да је најбољи положај медија у Румунији, а да најтежи у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Хрватској. Као пример, он је навео радио „Дунав“ који 24 године постоји у Вуковару и сада се налази пред гашењем, јер немају довољно средстава.

„Држава мора да помогне медије у региону, у питању је  опстанак нашег народа који се све више исељава из Хрватске и Босне и Херцеговине, у Републику Српску и Србију“, закључио је Линта.

У оквиру панела посвећеном  преласку штампаних издања на онлајн платформе и могућим моделима финансирања онлајн медија дијаспоре, као говорио је координатор УНС-ове школе ВебНовинар Марко Недељковић,као и уредници и новинари медија из дијаспоре и региона: Весна Димитријевић, www.dijaspora.tv, Беч, Аустрија, Никола Милојевић, часопис Извор, Вуковар, Хрватска, Душан Ј. Басташић, портал www.jadovno.com,БањаЛука, РепубликаСрпска, БИХ, Добрила Боројевић, Српске недељне новине, Будимпешта, Мађарска и Бобан Петковић, часопис Swiss Serbi, Берн, Швајцарска.

О могућим видовима сарадње медија дијаспоре и Јавног сервиса Србије говорили су Вања Васић, уредник сајта dijaspora.rts.rs Програма за дијаспору Радио телевизије Србије и Душан Глигоријевић, уредник Програма за дијаспору Радио Београда.

У оквиру овогодишње Конференције уручене су и награде „Златно перо Штајерске“ Штајерских новица из Словеније. Награде су уручене новинарима Јавног сервиса Србије Зорани Бокан и Бобану Ковачевићу. Захвалнице су уручене и Нину Браојвићу из Удружења новинара Србије и Градимиру Станићу, представнику Српске патријаршије. Медаља „Светозар Милетић“ Удружења Срба Словачке  додељена је новинару Марку Лопушини.

У последњој сесији конференције, под називом Водич за пројектно суфинансирање представница Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Милена Бановић и Министарства културе и информисања Борка Рајшић уз мноштво практичних савета говориле су о финансирању организација цивилног друштва – припадника српске заједнице из региона и дијаспоре и смерницма за писање пројеката за конкурс за суфинансирање које расписује Министарство културе и информисања.

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …