srlaten

Конференција посвећена дијаспори

Дводневна Међународна конференција о политици према дијаспори одржана је у Будимпешти, од 25. до 26. септембра у организацији Републике Мађарске. Циљ конференције је да земље које имају историјске стратегије у вези са питањима дијаспоре – Израел, Јерменија, Румунија, Ирска, Чешка, Италија и Србија – представе своја искуства и праксе у политици према дијаспори.

„Ангажман дијаспоре – државни и цивилни приступ“ назив је конференције чији су организатори Истраживачки институт за мађарске заједнице у иностранству и Државни секретаријат за мађарске заједнице у иностранству при мађарском Министарству за јавну управу и правду.

Излажући у оквиру панела  „Приступи влада заједницама дијаспоре“ Вукман Кривокућа, помоћник директора владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону рекао је да је Први Закон о дијаспори и Србима у региону је била прекретница у односима са дијаспором.

„Овај закон је представљао јасно опредељење државе Србије у циљу очувања, јачања и остваривања веза дијаспоре и Срба у региону са матичном државом“, рекао је Кривокућа у свом излагању о досадашњим напорима Владе Србије и спремности државног врха да створи институционалне механизме за изградњу нове, одговорне и дугорочне политике према дијаспори.

На конференцији су учествовали високи представници Мађарске, Румуније, Пољске, Чешке, Ирске, Јерменије и институција Европске уније, а посебно драгоцена су била искуства и предлози цивилног сектора представаљена на панелу другог дана „Цивилни пројекти за заједнице диијаспоре: добра пракса, лекције и нови изазови“.

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …