srlaten

Конференција „Срби у региону“

извор: Новинска агенција СРНА

У организацији Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ и Српског националног савјета Црне Горе на Јахорини је одржана конференција „Срби у региону – положај и перспективе“. Конференцији су присуствовали представници српских удружења из Србије, Хрватске, Црне Горе, Мађарске, Румуније и Албаније.

jahorina

Србија пажљиво слуша и чини све да помоге у очувању српског идетитета у региону, рекао је Владимир Божовић, изасланик председника Владе Србије Александра Вучића, на конференцији на Јахорини.

„Влада Србије очекује јединство, јер је снага у јединству. Да градимо просперитетно друштво и да помогнемо једни другима без обзира на веру и нацију. Србија жели регионалну стабилност“,  поручио је Божовић.

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Иван Костић рекао је да је асимилација Срба у региону могућа само тамо где Срби нису активни.

„Асимилације неће бити у континуитету. Уз подршку Србије зауставићемо је и омогућити Србима да остваре своја права у региону. Српски народ никада није изгубио поверење у матичну државу“, рекао је Костић.

„Положај Срба посебно је тежак у Хрватској и Федерацији БиХ, где имају огромне проблеме приликом остваривања права. Добар положај је у Мађарској и Румунији“, рекао је Миодраг Линта, заменик председника Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону на скупу који је окупио Србе из осам земаља региона.

Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир рекао је да је положај Срба у региону сваке године све тежи.

„Хрватска је учинила све да стави тачку на етничко чишћење Срба, ниједна влада послије прогона није учинила готово ништа. Људи не могу да буду враћени, не могу да се врате станарска права, нема обнове кућа, а око 50.000 пензионера не могу да остваре своја права, као и све штедише у хрватским банкама“,  нагласио је Будимир. Према његовим речима, ексхумације и идентификација жртава из рата највећи су проблем.

Представник Срба из Албаније Павло Јакоја рекао је да највише Срба и Црногораца у тој држави живи на подручју Скадра.

„Почетком прошлог века укинуте су школе на српском језику и немамо школовање на нашем матичном језику као мањина“, рекао је Јакоја.

Према његовим речима, у време демократије у Албанији последњих 25 година, Срби су се удружили и деца су почела да уче српски језик, а млади људи иду на студије у Београд.

„Закон о мањинама је покренут да се усвоји и надамо се да ће помоћи да очувамо наш идентитет“. рекао је Јакоја.

Секретар Националног савета Словеније Никола Тодоровић навео је да је пре садам дана формиран овај Савет као кровна организација за сва нерешена питања.

„Статусно питање када решимо, сва остала питања лакше ћемо решавати, а то значи да је мањак финансијских и организационих средстава за заштиту културе и језика. Очекујемо сада од Српске и Србије као матичне државе да ће преузети одговорност и помоћи нам, а ми ћеми бити носиоци активности“,  додао је Тодоровић.

„Почашћен сам што је Република Српска за многе овде, друга матица. Као новопечена република, осјећамо се почашћени што смо домаћини данашњег скупа“ рекао је  Момчило Крајишник, председник Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“.

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …