srlaten

Конференција „Српска дијаспора у Европској унији“

Српско удружење Свети Сава, удружење српске мањине  у Чешкој републици, у оквиру манифестације Седмих дана српске културе у Прагу, од 11. до 14. јуна организује конференцију „Српска дијаспора у Европској унији – статус и очување језика“ под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Бранка Кубеш, председница Српског удружења Свети Сава je најавила учешће представника српске дијаспоре из десетак земаља који ће говорити о статусу српске мањине у појединим земљама Европске Уније. Главна тема конференције је очување српског језика и писма – односно питање школа на српском језику, штампање часописа и књига на српском језику и српском писму.

На Конференцији ће учествовати из Аустрије Марија Марковић, СПКД Просвјета и Данијел Траиловић, СПКД Просвјета, из  Велике Британије Драган Мацура, Лондон, из Мађарске Властимир Вујић, Будимпешта, проф. Гимназије, Предраг Мандић, Будимпешта, Савез Срба у Мађарској, из Немачке Миодраг Крецуљ, Минхен, Вјекослав Ђукић, Српски форум, Ђуро Плавшић, Берлин, из Румуније у делегацији Савеза Срба у Румунији, протојереј-ставрофор, архијерејски заменик Маринко Марков (викар СПЦ у Румунији), Горан Пантин – директор позоришног студија Талија, др Рајко Корња – директор медија Савеза Срба, из Словеније Милан Аксентијевић, Љубљана, из Шведске, Миран Маљковић, Нирчепинг. Гости Конференције су Вукман Кривокућа из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, новинари Марко Лошушина и Мирослав Лазански.

Конференција се одржава у Српском културном центру у Прагу (Српска кућа) уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …