srlaten

Конференција у Украјини поводом мартовског погрома

Међународна организација „Уједињена српска дијаспора Евроазије“ и Институт ЗНД одржали су у Кијеву конференцију поводом годишњице мартовских погрома на Косову и Метохији 2004. године, на тему „Међунационални конфликти у савременој Европи – искуство Србије“.

Председник МО „УСДЕА“ Драган Станојевић отворио је конференцију уз презентовање филма „Злочин без казне“ и фотоматеријала, у циљу подизања свести о жртвама Срба и последицама које су ови догађаји изазвали.

Станојевић је том приликом подсетио на догађаје који су се одиграли од 17. до 19. марта 2004. године, указавши на то да до данашњег дана одговорност за почињене злочине није утврђена, као и да су дешавања на Косову и Метохији континуитет антисрпских процеса који трају и даље у различитим формама. У том контексту, Станојевић је најавио конференцију поводом НАТО агресије на Србију за 25. март ове године.

На конференцији су учествовали познати политички и друштвени активисти, представници амбасада, посланици Украјинског парламента, војни и политички аналитичари.

Током тродневних мартовских насиља на Косову и Метохији пре девет година убијено је 19 особа, протерано 4.012 Срба, запаљено 35 цркава а оштећено и порушено близу 1.000 српских кућа.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …