srlaten

Конкурс за размену знања

Извор: исербиа.рс

Удружење младих иСербиа.рс у сарадњи с Клубом привредних новинара отворило је конкурс за пријем полазника програма онлајн менторства и размене знања са дијаспором, Србија на вези 3.0. Програм подразумева спајање младих на почетку каријере, у улози полазника, са менторима – нашим највећим стручњацима из дијаспоре.

konkurs srbija na vezi

На конкурс могу да се пријаве студенти, апсолвенти, постдипломци, истраживачи и свршени студенти. Учешће у програму је добровољно и волонтерско, а шестомесечни менторски рад се одвија путем audio и video конференција и/или мејла, према договору менторског пара и природи посла.

У Србији на вези 3.0 своје знање младима у Србији “донира” преко 40 менотра од Њујорка до Сингапура, са престижних институција попут Оксфорда и МИТа, стручњака из друштвено-хуманистичких, природно-математичких, техничко-технолошких и медицинских наука, области ИТ-а и нанотехнологије, и ненаучног дела који обухвата, између осталих, финансије, банкарство, предузетништво, нове методе држања наставе и др.

Пројекат постоји од 2012. године – до сада су у два круга програма онлајн менторства Србија на вези учествовала 65 ментора који су радили са 120 полазника у 76 области менторства, са изузетним и дугорочним резултатима – покренуто је неколико међународних научних пројеката и успостављена сарадња између домаћих и иностраних научно-истраживачких институција.

“Пројектом Србија на вези постављена је чврста основа за даљи развој канала трајне размене и конструктивне сарадње између Србије и дијаспоре. Уместо фокуса на повратак стучњака из иностранства, трагамо за алтернативним решењима, усредсређујемо се на размену, а знање схватамо као највреднију донацију и као прави пут за изградњу боље везе дијаспоре са Србијом”, рекла је мр Ана Ранитовић, ментор из области антропологије и један од идејних твораца пројекта, иначе докторанд и предавач на Универзитету Оксфорд.

Искуства полазника су изузетно позитивна, о чему сведочи Марија Трајковић која је сарађивала са професором др Гораном Машановићем из Велике Британије у области фотонике и оптике:

“Непроцењиво је и практично искуство које сам стекла боравећи на позив ментора на Универзитету у Соутхамптону и јако сам захвална за ову прилику која ми се указала. Теоријско знање које сам до сад градила и имала сам на јако леп начин употпунила практичним, експерименталним радом. Радила сам на стварима које су сасвим нове и осетила шта значи истраживачки рад!”

Ана Станојевић рекла је следеће о сарадњи с професорком др Владаном Вукојевић из Стокхолма:

“Менторка и ја смо заједно припремиле рад који је прихваћен за излагање на међународној конференцији. Тренутно спремамо пријаву за још једну конференцију. Доста тога сам научила о начину на који треба да размишљам приликом моделирања биолошких система и на које све чиниоце треба обратити посебну пажњу. Решавајући проблеме са којима смо се суочавале прилиликом моделирања научила сам више о томе како сагледати проблем са различитих страна, како подстаћи креативност. Диван је осећај када након напорног рада видите да сте постигли свој циљ!”

Да је и сам програм и начин на који је замишљен имао ефекта на полазнике потврдио је Иван Стосевски коме је ментор из области хемијског и механичког инжињерства била др Јасна Јанковић из Канаде:

“У менторству је одлично то што студент мора сам да покрене иницијативу око теме, програма и начина комуникације са ментором, што је мени, лично, веома значило, јер сам побољшао своје комуникационе вештине. Менторство је свакако утицало да брже и лакше реализујем пројекте којима се тренутно бавим на својим докторским студијама.”

Резултати досадашњих менторства говоре уместо нас о квалитету оваквог пројекта:
– Просечна евалуациона оцена којом су полазници до сада оценили задовољство програмом: 4.86.
– Број покренутих међународних научних пројеката и/или иницијатива: 12.
– Број студијских посета или пракси: 11.
– Број полазника који сматрају да су захваљујући програму остварили напредак: 112.

Пријаве на конкурс су валидне до 28. фебруара текуће године. Детаље о пројекту и начин за пријаву, пронаћи ћете овде.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …