srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Конкурси Министарства културе за Србе у иностранству

Министарство културе и информисања расписало је Конкурс за пројекте у области културних делатности Срба у иностранству за 2015. годину,  Конкурс за суфинансирање проjеката из области jавног информисања припадника српског народа у земљама региона  у 2015. години , као и Конкурс за а суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству  у 2015. години.

Конкурс из области културних делатности Срба у иностранству

Предмет Конкурса је финансирање или суфинансирање пројеката у области културне делатности Срба у иностранству. Општи циљ конкурса је: подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета. Конкурс за наведену област биће отворен до 31. марта 2015. године.

На конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству биће подржани пројекти који се односе на очување културног идентитета Срба у иностранству, јачање капацитета, умрежавање и професионализација рада појединаца, установа и организација Срба у иностранству, укљученост деце и младих и мултукултуралност. Биће подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценско стваралаштво, књижевност и издаваштво, уметничка музика, изворно, народно и аматерско стваралаштво, културна делатност за децу и младе и научна истраживачка и едукативна делатност у култури. Више информација и формуларе можете преузети ОВДЕ

Конкурс из области јавног информисања Срба у региону

Одлуком министра културе и инфорамисања бр. 451-04-4/2015-04 од 19. 01. 2015. године, средства у износу од 18.000.000,00 динара,  намењена су за Конкурс за суфинансирање пројеката из области јавног информисања припадника српског народа у земљама региона.

Намена конкурса је суфинансирање производње медијских садржаја из области јавног информисања који доприносе истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању на матерњем jезику припадника српског народа коjи живе у земљама региона, и то: Мађарскоj, Хрватскоj, Румуниjи, Македониjи, Албаниjи, Црноj Гори, Босни и Херцеговини и Словениjи; очувању српског jезика, националног и културног идентитета. Конкурс је отворен од 2. фебруара до 3. марта 2015. године. Више информација и формуларе за пријаву можете преузети ОВДЕ.

Конкурс за проjекте у области превођења

Предмет конкурса је  суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике. Општи циљ конкурса је: подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

На конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици. Приоритет за подршку преводима на стране језике ће бити дат делима српске књижевности  која су освојила или су била у најужем избору за релевантне домаће књижевне награде (НИН-ова, награде «Иво Андрић», «Милош Црњански», «Меша Селимовић», «Исидора Секулић» и др).

Посебна пажња биће посвећена преводима на кинески језик и руски језик, с обзиром да ће Република Србија учествовати на сајмовима књига у Пекингу и Москви. Конкурс је отворен од  02.02.2015. до 31.03.2015. године. Више информација и формуларе можете преузети ОВДЕ.

Check Also

Расписани конкурси Министарства културе и информисања

Министарство културе и информисања од 13.01.2021. године расписало је низ конкурса за суфинансирање пројеката  из …