srlaten

Косово и Метохија – 10 корака

 У Културном центру Србије у Паризу отворена је изложба „Косово и Метохија – 10 корака“. Изложба сведочи о томе да је пространство Косова и Метохије „проткано самом суштином нашег националног идентитета“. Изложба ће за посетиоце Културног центра бити доступна до 18. септембра. 

izlozba-pariz
извор: kim.gov.rs

Изложбу је отворио директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић који је том приликом бројне амбасадоре при Унеску који су присуствовали отварању изложбе позвао да наставе да поштују универзалне принципе на које се Србија позива, а који штите и све државе од сличне судбине и напада на њихову културну баштину. Гостима, међу којима су били амбасадори око 40 држава које имају глас у Унеску, обратили су се и амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић и директор Културног центра Србије у Паризу Славица Петровић.

„Донели смо нашу борбу за КиМ и за очување нашег културног и духовног наслеђа овде у срце Париза, у град у којем се води одлучујућа борба за очување тог наслеђа пред институцијама Уједињених нација“, рекао је Ђурић.

Ђурић је подсетио да је српско културно наслеђе на Косову и Метохији протеклих деценија било мета бројних напада, а да је најстрашнија епизода био мартовски погром 2004. године. Наша православна црква, држава и пријатељии у међународној заједници истрајавају у одбрани наших споменика. Унеско, и чланство целовите Србије у њему, једина је гаранција да ће то наслеђе, које је у суштини хришћанско, али и универзално, бити заштићено и сачувано за будуће генерације, рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао да је судбину свог културног наслеђа на Косову и Метохији делио и сав тамошњи српски народ, а да размере те патње илуструје чињеница да је од преко 350.000 Срба који су живели на Косову и Метохији до 1999. године, више од 247.000 и далје расељено, као што је и даље расељено и 50.000 Срба који су пре рата живели у Приштини.

Упркос овом страшном етничком чишћењу, наше културно наслеђе и даље опстаје у тешким околностима, нагласио је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ рекао је РТС-у да су на изложби представљени неки непроцењиви експонати, попут плашта и печата кнеза Лазара, одеће српских жена из 12. и 13, века, копија тапија и повеља српских манастира који, како је оценио, говоре о томе да је то пространство „проткано самом суштином нашег националног идентитета“.

izlozba-pariz02djuric
Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију

Како би савременом посетиоцу тематику културног наслеђа на Косову и Метохији приближили на пријемчив и упечатљив начин Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије и Општина Звечан осмислили су поставку којом се кроз најмодерније уметничко-техничке методе посматрачу представља развој културе Косова и Метохије од периода антике до 20. века. Изложба, осим кроз културну традицију, посматраче води кроз политичку историју те области, а применом најсавременијих мултимедијалних музеолошких техника и одабиром експоната приближиће тему хришћанског и српског наслеђа на Косову и Метохији најширој иностраној публици.

Изложба на једном месту обједињује опсежан писани материјал, чији су аутори наши стручњаци из области историје, историје уметности и археологије, фотографије и експонате уступљене од стране бројних српских институција културе као и најмодернију технологију која посетиоцима омогућава интеракцију са садржајем, дочарава велико богатство јужне покрајне и даје увид у геополитичку, социолошку и религијску ситуацију на територији Косова и Метохије.

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић оценио је  да је велико интересовање за изложбу „Косово и Метохија – 10 корака“ у Паризу показало да, ако се добро организујемо, онда ће нам бити свеједно како ће се понашати „они који покушавају да докажу КиМ није српска земља“.

izlozba03-tanaskovic
Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић

Танасковић је за Танјуг рекао да је отварање изложбе у Културном центру Србије у Паризу показало „нешто што мислим да би морало бити веома значајно као оријентација за наш будући рад у борби за интересе које Србија легитимно заступа у вези са КиМ“.

Пре свега, сматра Танасковић, показало се како једна добро осмишљена и модерно реализована изложба са квалитетним културним садржајем може у Паризу да окупи велики број људи. Међу њима, напоменуо је, било је представника држава које су признале једнострано проглашену независност Косова и оних који су прошле године гласали за пријем Косова у Унеско.

„Интересовање је, дакле, пробуђено, а ми морамо то интересовање пратити одговарајућим систематским и добро осмишљеним радом, као што је вечерашња изложба“, рекао је Танасковић.

Они који, како је нагласио, покушавају да нам отму Косово такву изложбу или неку сличну културну манифестацију никада не могу приредити, јер немају чиме.

„Они могу користити разне друге епифеномене као што је једна олимпијска медаља, нерешен резултат у фудбалу или канонизација Мајке Терезе, која са савременим Косовом нема никакве везе како би уз оркестрацију у међународној заједници дизали рејтинг те квазидржаве Косово и стално држали високу температуру да би јој се помогло у међународној афирмацији“, оценио је амбасадор.

Они међутим, нагласио је, не могу овакву изложбу да припреме, а ми морамо да то радимо „више и боље“.

„Зато сматрам да је поука са овог отварања, које је било незабележено у погледу интересовања у Паризу, то да је прави пут да се у земљи добро организујемо да бисмо могли да се на прави начин представимо у иностранству. Онда ће нам бити свеједно како ће се понашати они који покушавају да докажу да КиМ није српска земља и да припада њима, као и сви њихови помагачи и покровитељи“, закључио је Танасковић.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …