srlaten

Крагујевачки софтвераши у канадској фирми

Извор: Крагујевачке новине

У једном стану у Крагујевцу смештено је ИТ одељење престижне канадске фирме „Иноватек”. Можда овај податак и не би био од нарочитог значаја, да у њему нису стално запослени седморица момака, од којих најстарији има 33 године, и који свакодневно проводе своје радно време за компјутерима, бавећи се пословима програмирања. Они раде на развоју софтвера за канадску фирму, која је у Крагујевцу основана пре нешто више од четири године.

Најстарији Владимир Јоковић је пројект менаџер, а годину дана млађи Душан Чалија је директор фирме. Иван Радојичић, Душан Блитва, Милан Пауновић, Милан Илић и Александар Матић имају између 25 и 30 година, па се ова фирма може похвалити да је кадровски, ако не најмлађа, онда међу најмлађима у граду.

На питање откуд успешна канадска фирма у Крагујевцу и зашто не у Београду, одговор је једноставан. Њени оснивачи и власници су брачни пар Данијела која је Крагујевчанка и Владимир Ковачевић из Београда. Ово двоје младих, иако већ неколико година веома успешно воде фирму у Канади, желели су да отворе ИТ одељење баш у Крагујевцу. Овде је посао кренуо 2008. године и тада је било запослено само двоје људи, али се са повећањем обима посла увећавала и екипа која је радила на софтверским решењима, тако да се за кратко време формирао читав тим који чине седморица младих и успешних.

– Радимо за људе који су веома озбиљни у послу којим се баве и можда се чини да нас има мало, али веома смо посвећени раду и сталном усавршавању, објашњава Владимир, који је власницима помагао од оснивања ИТ одељења у Крагујевцу. Завршио је електротехнички факултет у Београду, а онда се вратио у Крагујевац и основао породицу.

Оно што је раритет у овој фирми је да има најмлађег директора, у граду. Он је Душан Чалија, има 32 године и једини је дипломирани економиста међу програмерима. У „Иноватеку” је од оснивања и постао је главни је дизајнер који осмишљава апликације за све оно што направе, како би њихов производ што боље изгледао.

– Увек сам волео да се бавим програмирањем. Од средње школе сам се усавршавао самостално. На ово место су ме довели велики рад и труд, а помало и срећа, каже Душан. Милан Пауновић је још један од ових младих програмера, има 31 годину и завршио је Високу техничку школу. Он је последњи дошао у фирму, ради тек нешто више од месец дана, али се врло брзо прилагодио. И раније је сарађивао са Владимиром на неколико пројеката, у међувремену се усавршавао, па је његов долазак у „Иноватек”, могло би се рећи, био очекиван.

Међу старијим члановима тима „Иноватека” је и Душан Блитва. Тек му је 31, а већ је стекао велико искуство у послу и иза себе има гомилу великих пројеката. Један од оних који су недавно дошли је и Милан Илић који у „Иноватеку” ради од августа и за ова три месеца
Иван Радојичић има 29 година и још увек је студент на ПМФ-у.

Као апсолвент добио је добру понуду за посао, ради већ пет година и признаје да га је то одвојило од студија, али далеко од тога да је одустао од дипломе.
Једини који је у ову фирму дошао без икаквог искуства је најмлађи Александар Матић (25). Стигао је право са ПМФ-а, месец дана пре дипломирања запослио се у „Иноватеку”.

Сви запослени слажу се у мишљењу да од овог посла може нормално да се живи, а то значи да свако од њих може да приушти себи самосталан живот. Са власницима су у пријатељским односима, свакодневно се чују и договарају о послу. Једном годишње се и виђају и сви су врло задовољни крагујевачком екипом, која већ има велико искуство у овом послу.

– Највећи проблем је наћи искусне људе, јер често немате времена да некога обучавате из почетка. Ми смо се раније познавали, имали смо поверења једни у друге и тако је све кренуло, каже Владимир. Њихов рад и труд се исплатио и успех није изостао.

Check Also

Гујон са студентима на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Студентском граду

Од раног јутра студенти из Београда обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. …