srlaten

Крагујевчани стигли на празник

У организацији Црквене општине у суботу је одржана традиционална Видовданска академија, на коју овај пут нису били позивани гости из отаџбине, већ су у програму учествовали верници. У име епископа аустријско-швајцарског Иринеја присутне је поздравио архијерејски намесник за Аустрију протојереј-ставрофор Петар Пантић. 

извор: beseda.rs

– Србија и Аустрија многоструко су повезане кроз историју, али их данас повезује још и дијаспора. За Беч кажу да је најсрпскији град у Европи. У ланцу многоструке повезаности желимо да будемо још једна карика те споне између престоница Аустрије и Србије – објаснио је Аксентијевић разлоге за ову акцију додајући да им је план био да у Беч стигну на Видовдан како би се уверили како српска дијаспора прославља велики празник.

[blockquote_left] Филм о путу до Беча

На путу до Беча два Крагујевчанина прошла су кроз Смедерево, Ковин, Панчево, Инђију, Бачку Тополу и Суботицу. Камером монтираном на предњем делу бицикла забележили су пут до аустријске престонице, а по повратку ће, како су најавили, од снимљеног материјала монтирати докуметарни филм који ће бити емитован на некој од локалних телевизија. [/blockquote_left]

Видовданску беседу ове године држао је Марко Сарић, докторант и историчар на бечком Универзитету, који је говорио о значају овог празника по Србе. Такође певница храма Светог Саве појала је више песама посвећене Видовдану, а соло певачица Јелена Крстић, професор теорије музике и певања, извела је више прикладних нумера. Сестре Јелена и Јована Пантић уз пратњу оркестра Саше Јоксимовића оптевале су косовске песме, а композитор и текстописац Јоксимовић прочитао је и стихове посвећене Видовдану. Такође је ученица Александра Матић рецитовала прикладне стихове, а професор славистике и наставница матерњег језика у Бечу Марија Павловић говорила је Јефимијине стихове.

У публици били су и бициклисти рекреативци Мирослав Аксентијевић и Драган Величковић који су из Крагујевца кренули на 800 километара дуг пут до Беча.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …