srlaten

Краљ Петар Први Карађорђевић и његове сељачке чарапе

Peter_I_of_Serbia_Rotary_Photo_7119_A-Copy-2

Српски краљ Петар Први Карађорђевић подигао је споменик Макрени Спасојевић, храброј сељанки и брижној мајци која је по завејаним планинама Албаније трагала за сином јединцем током повлачења српске војске у Првом светском рату.

Током повлачења српске војске преко завејаних планина Албаније у Првом светском рату током зиме 1915/1916. године, одиграо се један несвакидашњи догађај. Српски краљ Петар И Карађорђевић, који се повлачио са војском, владом и великим делом становништва, добио је од једне жене пар вунених чарапа – да их носи и преда њеном сину јединцу када га пронађе.

Макрена Спасојевић је чарапе исплела за свог сина јединца који се, иако још млад, придружио српској војсци. Макрена је сустигла војску и кренула да тражи сина по снегом прекривеним планинским висовима, али после више недеља потраге није имала снаге да настави.

Негде у снегом окованој Албанији на њу је наишао нико други до краљ Србије Петар И Карађорђевић. Макрена му је дала чарапе и заветовала га да их преда њеном сину када га пронађе, а она се вратила у село.

Под чудноватим околностима, њен плач и очај чуо је један тешко рањени аустријски војник кога је туга ове жене подсетила на његову мајку. Последња жеља му је била да га Макрена оплаче на сахрани и она му је ту жељу испунила. На његовом гробу је после сахране од туге за својим сином и умрла. Вероватно је предосећала да се ни њен син – неће вратити.

Краљ Петар је Макрениног сина, умрлог од хладноће, пронашао у планинама Албаније. Није имао срца да је обавести о смрти њеног сина јединца. Вест о смрти Макрене примио је после рата, када је и послао свог саветника да је тражи. Наредио је и да јој се краљевским новцем на гробу подигне споменик.

Недуго након тога, умро је и краљ Петар И Карађорђевић. До краја живота се није одвајао од вунених чарапа мајке Макрене. Држао их је испод јастука на коме је спавао, а прича каже да је на самрти тражио да му их обују да у њима умре.

Прича о краљу, вуненим чарапама и несебичној љубави мајке овековечена је и у књизи српског писца Милована Витезовића, а споменик Макрени Спасојевић још увек стоји у малом српском селу Словац код Лајковца.

Check Also

Вука Попадић, најхрабрија Београђанка у Великом рату

Током Првог светског рата наизглед обични људи у себи су изналазили снаге за херојска дела. …