srlaten

„Краљеви Србије“ за дијаспору

Канцеларија за сарадњу с дијаспором приредила је изложбу „Краљеви Србије“ сликара Милана Стојкова у Клубу посланика у Београду. Представљено је 14 историјских портрета српских владара, од краља Стефана Првовенчаног, до краља Петра II Карађорђевића, у част учесницима Скупштине дијаспоре и Срба у региону.

Изложбу је отворила др Славка Драшковић, директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором, а о приказаном опусу Милана Стојкова говорио је Милан Степановић, историчар из Сомбора.

„Стојков нам указује на дубоке темеље и дуге трагове српског националног и државног идентитета и помаже нам да разумемо и упамтимо величину и значај људи и догађаја, који по својим дометима нимало не заостају за осталим европским државама свог времена“.

Ово је шеста самостална поставка изложбе „Краљеви Србије“ током протеклих 11 месеци, која је уследила после излагања у Белом двору породице Карађорђевић у Београду, Народном музеју у Крушевцу, Амбасади Србије у Будимпешти (Мађарска), Галерији слика у Модрој (Словачка) и Универзитетској библиотеци у Братислави (Словачка). Током наредних недеља уметнички опус Милана Стојкова биће представљен и у Прагу (Чешка), Паризу (Француска), у Перту и Сиднеју (Аустралија).

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …