srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Краљево поздравља дијаспору

У оквиру манифестације Краљево поздравља дијаспору, која се сваке године одржава у децембру и јануару у Краљеву, одржана је и свечана седница Скупштине Матице исељеника. Резултате рада Матице исељеника Краљево, представио је Звонко Туфегџић, председник Матице. На скупу су били присутни припадници дијаспоре, представници Привредне коморе из Краљева и Крагујевца, представници локалне самоуправе задужени за питања царине, пореза, матичних књига итд.

Краљево

О циљевима и планираним активностима Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у 2013. години, присутне на свечаности обавестила је Татјана Гарчевић, саветник у Сектору за културу Канцеларије.

На свечаности је истакнуто да су главни циљеви рада Матице -очување културног идентитета, инвестирање дијаспоре у рашком и моравичком Округу и помоћ дијаспори у решавању статусних и других битних питања.

Учесници су се сложили да треба да се побољшају права припадника дијаспоре у матици и да локална средина мора да да већи допринос за стварање бољих услова за инвестиције из дијаспоре. На првом месту, тражено је да држава нађе начин да се обезбеди већа сигурност инвестиција, у смислу давања гаранција. Планирано је да акценат у 2013. буду активности формирања и оживљавања Канцеларија за сарадњу са дијаспором у другим градовима моравичког и рашког Округа.

Краљевачка привреда је у великим губицима због последица катастрофалног земљотреса који је задесио Краљево и околину. Грађани су добили помоћ од дијаспоре у новцу и другим материјалним добрима, али у земљотресу је оштећено чак 300 привредних субјеката, а ниједан није добио помоћ. Зато је основан Одбор за помоћ привредницима Краљева и убрзо је Привредна комора Србије помогла привреднике па је обновљена производња. Међутим, та помоћ није довољна за потпуну ревитализацију оштећених привредних субјеката и изгубила је позиције на тржишту.

Представљене су иницијативе Завичајног друштва краљевчана у вези са оснивањем Културног центра у згради Дома војске и изградње Завичајног дома Краљевград чија ће главна функција и намена бити изучавање језика и културе исељеника који своје годишње одморе проводе у Краљеву и околини. Очување српског језика и културе је једна од главних активности Матице која је организатор Летње школе за културу и језик завичаја која се реализује на Гочу и намењена је другој и трећој генерацији исељеника.

Организатори скупа истакли су да су грађанима из дијаспоре за сва питања отворена врата канцеларије бр. 5 у локалној самоуправи и канцеларије бр. 34 у Регионалној привредној комори у Караљеву.

У свечаном делу манифестације, учествовало је женско певачко друштво Тканица, под вођством Јадранке Јагличић.

Check Also

Председник Вучић испред председништва Р. Србије дочекује српског члана Председништва БиХ Додика

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Након састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и представницима Републике Српске, председник Р.Србије …