srlaten

Круна за српску лепоту и памет

У последњих неколико године све успешније каријере нове генерације девојака из наше дијаспоре. Поред модних писта, филмских екрана, уметничких атељеа, кренуле и у освајање политичке сцене.

Јелена Софронијевић у обраћању британском парламенту
Јелена Софронијевић у обраћању британском парламенту

На такмичењу за избор лепотице у Мелбурну, главном граду аустралијске државе Викторија, победила је Кристина Кожул, апсолвент медицине и члан фолклорне групе „Коло“. У најужи збор лепотица ушла је и Мелиса Кожул (23), Кристинина сестра близнакиња, студент завршне године машинства и такође члан „Кола“. Две сестре, паметне српске девојке, позвале су на крају приредбе у Мелбурну младе из српске заједнице да сачувају свој национални идентитет у Аустралији. С том поруком на радију и фолклорним приредбама наступа и млада Маријана Маја Перић, из Швајцарске. Рођена је пре двадесет лета, ради као водитељ на радију, студира комуникације, али је већ уписана у историју спорта ове земље.

[blockquote_left]Пиксијева деца

Ања Стојковић, млађа ћерка прослављеног фудбалера Драгана Стојковића Пиксија, прославила се као школарац у Токију, Паризу и Лондону. Циљ јој је да по дипломама достигне старију сестру Андреу, са којом је једно време живела у Француској. [/blockquote_left]

Као омладинка сам била кантонални шампион у тркама на 100 метара, првак у вишебоју, а бавила сам се гимнастиком и одбојком. Добијала сам позив да уђем у јуниорски национални тим, али сам због обавеза на факултету одустала од спорта. Утеху сам нашла у фолклору, свирам фрулу, клавир и саксофон, и са њима побеђујем на музичким такмичењима.

Прича сестара Кожул и младе Маје Перић типична је за нове генерације Српкиња у дијаспори. Оне су школоване, паметне, лепе и успешне. То важи и за Мајине другарице Јелену, Сузану и Невену, али и за Даринку Хрњез и Соњу Совић из Аустрије и Јелену Софронијевић из Лондона, које се баве политиком.

Даринка Хрњез је прва особа нашег порекла која има реалне шансе да се нађе у аустријском парламенту. Рођена је у Бечу, школовала се у Канади и у Аустрији се нашла на листи Франка Штронаха за улазак у национални парламент. Сличне амбиције има и Татјана Кукић Јанк, коју је Народна партија послала у трку за парламент. Магистар Сања Совић је као правник, међутим, постала функционер у Радничкој комори Горње Аустрије са седиштем у Линцу – набраја нам Зоран Калабић, бизнисмен из Беча.

Лепу политичку каријеру почела је да гради и Јелена Софронијевић из Лондона, која је у име младих учествовала у дебати у Доњем дому британског парламента. Дебата је емитована широм Велике Британије на каналу Би-Би-Си Парламента. Софронијевићева је од фебруара 2013. године члан Омладинског парламента Велике Британије и има за циљ да добије гласове младих старости до 18 година. Направила је кратки филм који је приказан у свим школама у којима је говорила о проблемима младих и потенцијалним решењима. Јелена је после наступа у британском парламенту изјавила:

[blockquote_left]Професорове ћерке

Широм Бразила данас живи двадесетак чланова фамилије Јовановић, чији је најпознатији члан др Александар Јовановић са Универзитета Сао Пауло. Професор и његова супруга Марија Луијза имају пет ћерки које су рођене у овој земљи и имају српска имена – Милена, Александра, Људмила, Даринка и Тамара. [/blockquote_left]

– Сада поносно могу да кажем да сам млада особа српског порекла која је говорила у Доњем дому, а ово је дефинитивно нешто што ћу памтити заувек. Једна од најпопуларнијих глумица у Данској је Српкиња. Даница Ћурчић, даровити драмски уметник нашла се и међу десет најбољих младих европских глумаца које ће бити представљене током Берлинског филмског фестивала 2014. године у програму „Звезде у успону“. Даница је ћерка бившег новинара Михаила Ћурчића, бизнисмена из Копенхагена. Рођена је у Београду, али је уметничку каријеру градила у Данској. Снимила је у 2013. години четири филма: „На ивици“, „Малта ол инклузив“, „Одсутни“ и драму данског оскаровца Била Аугуста „Нежно срце“. За последњих годину дана Даница Ћурчић је апсолутно постала најпознатије име
данског позоришног и филмског глумишта. Неколико запажених премијера ова млада глумица је остварила у матичном Данском краљевском позоришту, нарочито оригиналним тумачењем насловне јунакиње у комаду „Лулу“. За ову улогу је кандидована за глумицу године. Ту су потом и престижна награда фонда „Лауриутзен“ за најталентованије глумачко име у 2013. Зато спада у ред сто
најкреативнијих жена Данске – објавио је часопис „Фемина“. И ћерка глумца Владимира Брајовића, која је рођена и одрасла у Паризу, плени насловне странице, али модних часописа. Сара Брајовић је дипломирала историју. Радила је као манекенка и на модном блогу привукла пажњу Ане Винтур, уредника америчког „Вога“. У новембру су „Долче и Габана“ објавили Сарину фотографију на свом профилу на Инстаграму, а у октобру је о њој писао француски „Вог“.У Америци су уметничку афримацију оствариле песник Иванка Радмановић, Нађа Радмановић, уметник необавезних форми, режисер Сања Бештић, Земунка позната по поставци драме „Тесла“, и Ђурђа Стојиљковић, модна сирена из Њујорка. Како ове даме припремају своја нова дела, Сања Бештић поставља најновији драмски текст „Кочење“ младог њујоршког писца Џона Патореа, то ће вероватно опет да се нађу у јавности као младе, паметне, лепе и успешне Српкиње.

Check Also

Повезивање институција у кампањи заштите имовинских права Срба у Федерацији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и помоћница директора …