srlaten

Крушевац добија Канцеларију за дијаспору

Од половине априла у Крушевцу почиње са радом Канцеларија за дијаспору, која ће функционисати у оквиру Канцеларије за брзе одговоре Града Крушевца.

ФОТО: крушевац.рс

Поводом најављеног отварања Канцеларије за дијаспору у Крушевцу средином априла, помоћник директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором Растко Јанковић и самостални саветник Олга Милојевић разговарали су са градоначелником Крушевца Братиславом Гашићем.

ФОТО: крушевац.рс

Мотив оваквог подухвата заснован је на чињеници да велики број исељеника потиче управо из општина Расинског управног округа и отварање Канцеларије у овом граду олакшаће и убрзати многе процедуре, а и матична земља односно Град Крушевац ће се ефикасније повезати са Србима у расејању. То подразумева, пре свега, брже добијање држављанства, извода и других докумената, али и пружање свих неопходних информација везаних за могућности и услове инвестирања у Крушевац и општине Округа, предочио је градоначелник.

Као позитиван пример и жељу наших људи у иностранству да помогну матици, наведене су две значајне донације Крушевцу, од којих једна треба да стигне из Канаде, од око 12.000 евра – апарати намењени Дечијем одељењу болнице Крушевац, а друга од 9.000 евра – апарат Гинеколошко-акушерском одељењу Здравственог центра. Донације су обезбедили исељеници крушевачког краја који послују у Русији.

Отварање Канцеларије у Крушевцу наставак је ширења мреже канцеларија којим ће се олакшати и унапредити комуникација локалних самоуправа са Канцеларијом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Владом Републике Србије, истакао је помоћник директора.

Канцеларија за дијаспору подржаће отварање канцеларија и у другим градовима у Србији, посебно у местима из којих велики број наших грађана живи и ради у иностранству, закључио је Јанковић.

Check Also

Управа помаже Србима у Босанском Грахову

Пчеларско друштво „Грахово“ из Босанског Грахова добило је милион динара /око 16.600 КМ/ помоћи од …