srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Кућа културе у Бјеловару

У Бјеловару је отворена Кућа културе српске заједнице града Бјеловара и Бјеловарско-билогорске жупаније. Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је прикупила вредну донацију од преко 2000 књига, часописа и пригодног дидактичког материјала за библиотеку српског културног центра у Бјеловару.

Отварању Куће културе присуствовао је Дамир Бајс, градоначелник Бјеловара Антун Корушац, саборски заступник Борис Милошевић, дожупан српске заједнице Бјеловарско-билогорске жупаније Саша Лукић, дожупан Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић, председник Вијећа Бјеловарско-билогорске жупаније и потпредседник СНВ Дарко Карановић, градски заступник Пакраца Никола Ивановић, председник  Вијећа српске националне мањине града Бјеловара Вања Фицнар, председник Вијећа српске националне мањине Копривничко-крижевачке жупаније Дуликравић и председник Вијећа Вараждинске жупаниије Мирчетић, председници Вијећа српске националне мањине градова Гарешница, Слатина, Пакрац, Велика Писаница, Ђуловац, Окучани, парох бјеловарски, отац немања Обрадовић, као и бројни представници српске заједнице овог града и жупаније. Присустни су посебну захвалност упутили Министарству спољних послова, Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Амбасади Р. Србије у Загребу због указане помоћи у обезбеђивању књига за библиотеку.

део библиотеке у Кући културе

Вредна донација

Неколико недеља раније из Министарства спољних послова, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону отпремљено је чак 99 пакета у којима се налазило чак 2236 књига и часописа и пригодног дидактичког материјала за библиотеку српског културног центра у Бјеловару. Акција прикупљања донација је трајала четири месеца, одазвало се преко 20 издавача, а за изузетно залагање у процесу прикупљања запослена у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Снежана Ћалић добила је 2017. године признање Златна значка Културно – просветне заједнице Србије.

Списак издавача који су донирали књиге:

 1. Бук ленд
 2. Вечерње новости
 3. Вукова задужбина
 4. Завод за уџбенике Републике Србије
 5. Задужбина Доситеј Обрадовић
 6. Информативно издавачка установа СПЦ
 7. Клет
 8. Клио
 9. Књижевна задруга Српског народног вијећа Црне Горе
 10. Лагуна
 11. Младинска књига
 12. МСП Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону
 13. Народна библиотека Србије
 14. Нолит
 15. Препород
 16. Прометеј-Нови Сад
 17. Просвета
 18. Пчелица-Чачак
 19. Радио Београд „Књига солидарности“
 20. Републички завод за заштиту споменика културе
 21. Службени гласник Републике Србије
 22. Српска академија наука и уметности
 23. Српска реч
књиге у Управи спремне за Бјеловар

 

 

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …