srlaten

Култура сећања – промоција књиге Ханеса Хофбауера

У оквиру подсећања на 17. март 2004. и погрома Срба на Косову и Метохији, као и на 24. март 1999. године, почетак НАТО агресије на СР Југославију, у организацији СПКД „Просвјета Аустрија“ у Бечу је одржана промоција књиге „Наручена истина, купљена правда“ аустријског аутора др Ханеса Хофбауера.

Пред бројном аустријском и српском публиком, аутор је представио ново, двојезично, српско и немачко, издање књиге у којем се, између осталог, врло критички осврће на улогу разних центара моћи на распад СФР Југославије, према НАТО агресији на СР Југославију и покушаје насилног одвајања Косова од Србије.

Ово дело се, према речима организатора, посебно бави темама тзв. „Новог европског поретка“, изградњом новокомпонованих идентитета у балканском региону, а посебно коришћењем селективне правде као политичког инструмента за наметање одређених интереса и прекрајањем историјских чињеница према потребама неких великих сила. Књига је вредно штиво, пре свега за европске читаоце који желе да се ослободе стереотипних и погрешних тумачења протеклих догађања, нарочито оних који се односе на српски народ, наводи се у саопштењу Службе за информисање Просвјете.

Публику је поздравио и о аутору надахнуто говорио г. Горан Брадић, представник Амбасаде Р.Србије у Бечу. Стручњак за геополитику, г. Михајло Вујовић, истакао је да је вредност дела управо у томе да је написана од стране једног објективног, аустријског аутора, који својим радом показује да је могуће не подлећи антисрпској пропаганди великог броја корумпираних, некритичких и популистичких медија у Европи.

Ханес Хофбауер, доктор наука, аустријски новинар и економски историчар, један је од ретких интелектуалаца који има објективан поглед на догађаје на Балкану у последњих двадесетак година. Он чини оно што велики део европских и аустријских медија и научне јавности не успева, а то је уравнотежен и објективан приступ према проблемима југоисточне европе, а посебно у односу према српском питању, истиче се у саопштењу.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …