srlaten

Културни центар и у Бечу

Извор: Вести онлајн

Министар правде и државне управе Никола Селаковић оценио је у уторак увече у Бечу да је потребно отворити Културни центар и у главном граду Аустрије. Он је истакао да је Србија у прошлим владама имала министарство дијаспоре и да је његов закључак да та министарства нису имала добар резултат рада.

 

„Мислим да је разлог био у приступу државе који није био искрен. Српска дијаспора је једна од највећих шанси и моћи у рукама Србије по питању међународних односа“, подвукао је Селаковић.

„Сви Срби који су дошли из Србије, Црне Горе, БиХ су најбољи радници у својим фирмама у Аустрији. Зашто не могу да раде у својој домовини? То је зато што је систем био лош, а држава није имала жељу да га мења“, уверен је министар, додајући да ће Канцеларија за дијаспору чинити најбоље што може да помогне у побољшању односа дијаспоре и државе.

Да ће тако бити, према његовим речима, повод за наду му даје чињеница да ће по први пут ту институцију водити управо људи из дијаспоре. Такође, министар је оценио да је потребно да Србија нађе најбољи начин да врати стручне људе из дијаспоре у Србију.

Говорећи о културним центрима, он је констатовао да Србија има само један – у Паризу.
„У земљи у којој постоји велика српска популација као што је Аустрија, морамо да отворимо културни центар. Србија је земља са дугом традицијом и културом, Срби су нација са јаким националним у културним идентитетом. Трагови Срба су у Аустрији присутни вековима. Те везе између две нације су веома јаке“, указао је он.

Селаковић је истакао да чека на програм Канцеларије за дијаспору, додајући да ће он убрзо бити урађен. Он је, у излагању пред члановима Аустријско-српског привредног форума, оценио да је владавина права најважнији предуслов за привлачење инвеститора, додајући да је с тим у вези приоритетна борба против корупције.

„Ниједна компанија, ниједна особа не би улагала свој новац у државу у којој не постоји законска и економска стабилност“, рекао је Селаковић, додајући да је правна стабилност главни задатак његовог министарства.

Селаковић је указао да је први пут његово министарство усредсређено не само на правосуђе, већ и државну управу, и да до краја месеца завршава нацрте три стратегије – антикорупцијску, за реформу правног система и реформу државне управе. А то је битно јер ће преговарачки процес са ЕУ почети и завршити се поглављима која се тичу владавине права. Уласком Бугарске и Румуније у ЕУ, објаснио је он, видело се да су највећи проблеми владавина права.

Селаковић је указао да је, приликом доласка на власт нове владе, тужилац за борбу против корупције имао свега три случаја, а да се сада у тој институцији води истрага 25 случаја. Додао је да би било и више отворених случаја да Србија има специјално обучене службенике.
Министар је констатовао да је хапшење тајкуна Мирослава Мишковића отворила Пандорину кутију и да је много других случајева почело да се појављује.

Check Also

Управа помаже Србима у Босанском Грахову

Пчеларско друштво „Грахово“ из Босанског Грахова добило је милион динара /око 16.600 КМ/ помоћи од …