srlaten

Културно памћење тршћанских Срба у Котору

У ризници цркве Светог Николе у Котору, 23. априла, одржана је промоција књиге др Миле Михајловић ,,Културно памћење тршћанских Срба“, у организацији Српског певачког друштва ,,Јединство“ Котор – 1839.

Извор: Радио Котор

Промоција књиге, чији је изадавач италијанско-српско друштво ,,Otre il mare“, одржана је поводом обележавања Светског дана књиге и ауторских права.

Обраћајући се присутнима, ауторка се захвалила конзулу Зорану Дојчиновићу на присуству промоцији и истакла да је објављивање књиге ,,Културно памћење тршћанских Срба“ омогућило Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

Ауторка је истакла да је књига настала као резултат вишегодишњег истраживања и да представља јединствену слику тровековне културне прошлости Срба у Трсту. Нагласила је да је у последњих стотинак година, нажалост, у Трсту дошло до асимилације чувених тршћанских српских породица (о којима се говори у књизи) и да данашњи потомци чувених српских породица из 18. и 19. века нису свесни величине и значаја својих славних предака. Такође је нагласила важност веза између матице и српских удружења у свету и закључила да су оне из године у годину све видљивије и боље.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …