Ambasador Matković: Cilj bliski kontakti sa dijasporo

„Želim ovom prilikom da pozovem sve pripadnike naše dijaspore na saradnju sa Ambasadom Republike Srbije u Vašingtonu. Moja želja je da pomognemo svima koji imaju planove da investiraju u Srbiju, da zaključe poslove sa srpskim firmama ili jednostavno žele da posete svoj rodni kraj (ili zemlju porekla). Moji saradnici i ja kao ambasador, stojimo svima na raspolaganju, slobodno nas kontaktirajte, nastojaćemo da vam pomognemo i da odgovorimo na vaša pitanja. Dva naša generalna konzulata (u Njujorku i Čikagu) su vam takođe na raspolaganju za pomoć. Naš cilj je da uspostavimo što bliže kontakte sa vama, da vas bolje upoznamo i da što vernije prenesemo vaše želje, predloge i sugestije, matici.“, rekao je Ambasador R Srbije u Vašingtonu, Đerđ Matković  za časopis „Ogledalo“  iz Čikaga.

извор: washington.mfa.rs
izvor: washington.mfa.rs

izvor: Serbian Mirror

ŽELIM DA NA NAJBOLjI NAČIN PREDSTAVIM SRBIJU U SAD

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Americkim Državama, njegova ekslencija gospodin Đerđ Matković i pored brojnih obaveza koje ima, rado je odgovorio na pitanja “Ogledala”, sto je ujedno i prilka da vam predstavimo novog srpskog ambasadora u Vašingtonu.

Pre dolaska u Vašington, imali ste za sobom dugogodišnju diplomatsku karijeru. Koje su bile Vaše najvažnije funkcije do sada?

– Tačno je da imam dugogodišnje diplomatsko iskustvo. Upravo se ovih dana navršava 34 godine početka mog rada u diplomatiji. Nakon završenog pripravničkog staža, bio sam na nižim diplomatskim mestima u SSIP i u inostranstvu. Prva značajnija funkcija koju sam obavljao, po povratku sa mesta trećeg sekretara Ambasade u Otavi, je šef Kabineta podsekretara od 1990. – 1993. U Ambasadi u Harareu, postao sam šef Kabineta pomoćnika ministra za bilateralne odnose. Sa tog mesta sam premešten na mesto ministra savetnika, zamenika ambasadora u Budimpešti. Potom sam bio zamenik šefa Kabineta ministra spoljnih poslova, a zatim zamenik generalnog sekretara ministarstva. Sa te funkcije 2007. godine odlazim za Vašington, kao prvi savetnik naše Ambasade. U Beograd se vraćam oktobra 2011. godine. U kratkom periodu bio sam direktor Direkcije za Ameriku u Ministarstvu spoljnih polsova, onda šef Protokola ministarstva, a od avgusta 2012. godine savetnik za spoljnu politiku prvog potpredsednika Vlade i od marta 2014, predsednika Vlade Republike Srbije, Aleksandra Vučića. Dužnost ambasadora Republike Srbije preuzeo sam januara ove godine.

Koji su najvažniji zadaci koje ste postavili dolaskom na dužnost ambasadora Srbije u SAD?

– Mislim da sam u Vašington stigao u jednom veoma pozitivnom momentu za bilateralne odnose Srbije i SAD. Odnosi idu uzlaznom linijom u svim oblastima i u ovih nekoliko meseci od kako sam preuzeo dužnost ambasadora, stekao sam utisak da američka strana uvažava napore koje Srbija čini na planu evropskih integracija, unapređenju odnosa sa SAD, dijaloga Beograd– Priština, ali i sprovođenja unutrašnjih reformi, stvaranja povoljnijih uslova za strane investicije i stabilizaciju ekonomskih prilika. Moj cilj je da na najbolji način predstavljam Srbiju u Americi, da svojim radom doprinesem unapređenju odnosa između dve zemlje, ne samo na političkom, već u svim oblastima, a posebno na ekonomskom planu. Ove godine Srbija ima značajnu ulogu kao predsedavajuća OEBS, tako da konsultacije sa američkom stranom u ovoj oblasti predstavljaju važan segment mog rada. Nastojim da izgradim što bolje veze sa predstavnicima Kongresa, Stejt Departmenta, NSC i drugih institucija. Takođe, želim da posvetim posebnu pažnju saradnji sa predstavnicima naše dijaspore u Americi i sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ubeđen sam da ta saradnja može da bude bolja i da Srbija ne koristi dovoljno prednosti koje pruža dijaspora. U značajnom broju se radi o izuzetno uspešnim, obrazovanim i bogatim ljudima, sa velikim iskustvom i odličnim vezama sa predstavnicima američkih državnih institucija, od lokalnog do federalnog nivoa. Oni bi svakako mogli biti od velike pomoći u kreiranju lepše slike o Srbiji u američkom javnom mnenju. Upravo je stvaranje pozitivnije slike o Srbiji u američkoj javnosti jedan od prioriteta mog rada u Vašingtonu. Istovremeno, uveren sam da su mnogi građani srpskog porekla zainteresovani za investiranje u Srbiju. Iako je u prošlosti bilo negativnih primera, sada su se prilike u zemlji promenile i usvajanjem seta novih reformskih zakona, ne samo da su stvoreni povoljniji uslovi za strane investicije, već postoji i mnogo veća pravna sigurnost.

S obzirom da je ambasadorsko mesto u Vašingtonu bilo upražnjeno godinu dana do Vašeg dolaska, da li smatrate da je time Vaša odgovornost veća, ako imamo u vidu da je reč o jednoj od najznačajnijih funkcija za Srbiju?

– Slažem se sa Vašom konstatacijom da je mesto ambasadora Republike Srbije u Vašingtonu jedna od najznačajnijih funkcija za Srbiju. Ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dugogodišnji rad u diplomatiji i ono predstavlja krunu moje diplomatske karijere. Potpuno sam svestan velike odgovornosti koje ova funkcija nosi sa sobom, ali ću svojim radom i zalaganjem nastojati da opravdam ukazano poverenje. To će biti moguće jedino uz potpunu posvećenost poslu, uz svakodnevni rad i angažovanje, ali u tome mogu da uspem jedino uz zalaganje celog kolektiva ambasade, kao i uz razumevanje i pomoć pripadnika srpske dijaspore. Na izvestan način moja odgovornost je veća, imajući u vidu da je mesto ambasadora bilo upražnjeno godinu dana, ali sa druge strane ambasada Srbije je odlično radila u tom periodu i moje kolege su na dostojan način predstavljali Srbiju. Veoma me raduje što to nije samo moja ocena, nego slična mišljenja čujem i od sagovornika sa američke strane.

Kako se osećate u Vašingtonu i kakvi su Vaši utisci o Americi uopšte?

– Ovo nije prvi put da sam u Vašingtonu. Ovde sam službovao kao prvi savetnik Ambasade Republike Srbije u periodu od 2007. do 2011. godine. U ovom prelepom gradu se osećam kao kod kuće. Grad je arhitektonski izvanredno planiran i izgrađen, a posebno mi se dopada što je izuzetno lepo uređen, čist. Ima puno zelenila. Muzeji u Vašingtonu su priča za sebe. Amerikanci zaista umeju da čuvaju i da na adekvatan način prikažu svoju istoriju, tako da sa posebnim zadovoljstvom obilazim muzeje u gradu. Moj hobi je biciklizam i zadovoljan sam što se biciklistima posvećuje posebna pažnja u Vašingtonu. U samom gradu, a i u okolini ima izvanrednih staza za vožnju. Takođe mi se dopada Džordztaun gde ima predivnih restorana.

Ameriku doživljavam kao zemlju neograničenih mogućnosti i kao zemlju vrednih, radnih i preduzimljivih ljudi, usmerenih na prosperitet i unapređenje uslova života. Ovo je bez sumnje najmoćnija zemlja na svetu. Kontakti i komunikacija sa njihovim zvaničnicima veoma su prijatni, otvoreni i bez ikakvih pritisaka. Veoma cenim njihovu otvorenost i komunikativnost, a u poslednje vreme se primećuje i mnogo veće razumevanje za naše stavove, kao i spremnost da nam pomognu. To je naravno velikim delom i rezultat politike sadašnje Vlade Srbije, koja je pored najvažnijeg spoljno-političkog prioriteta, nastavka procesa evropskih integracija, usmerena na razvoj dobrosusedskih odnosa, na pomirenje u regionu i na unapređenje regionalne stabilnosti i saradnje. Kada je Amerika u pitanju, imao sam priliku da upoznam pojedine njene delove i svaka oblast za mene ima svoju posebnu čar i lepotu. Planiram da tokom svog mandata dosta putujem, da posetim krajeve u kojima još nisam boravio, kako bih još bolje upoznao zemlju, ljude, njihovu kulturu i običaje.

Šta je najvažnije i koji su uslovi unapređivanja saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država?

– Bez obzira na veliku geografsku udaljenost, Srbija i SAD su oduvek bile blisko povezane, prijateljske zemlje. U svim velikim ratovima u istoriji smo bili saveznici, a naši bilateralni odnosi imaju tradiciju dugu više od 130 godina. U tom smislu postoji prirodan potencijal za unapređenje naših odnosa. Vašington veoma ceni sve što je Srbija postigla u poslednje dve,tri godine. Najvažnije je da nastavimo putem kojim smo krenuli, kako na planu evropskih integracija, dijaloga sa Prištinom, unapređenja regionalne saradnje, tako i sa unutrašnjim reformama koje sprovodimo. Pored toga od izuzetne važnosti je otvorenost komunikacije, blagovremeno i tačno informisanje američke strane o našoj politici i budućim planovima, a u nekim slučajevima i konsultacija sa njima i spremnost da saslušamo njihovo mišljenje o pojednim pitanjima, bez obzira što ćemo na kraju odluke da donosimo samostalno, kao suverena zemlja i u skladu sa našom politikom i našim interesima.

Želim ovom prilikom da pozovem sve pripadnike naše dijaspore na saradnju sa Ambasadom Republike Srbije u Vašingtonu. Moja želja je da pomognemo svima koji imaju planove da investiraju u Srbiju, da zaključe poslove sa srpskim firmama ili jednostavno žele da posete svoj rodni kraj (ili zemlju porekla). Moji saradnici i ja kao ambasador, stojimo svima na raspolaganju, slobodno nas kontaktirajte, nastojaćemo da vam pomognemo i da odgovorimo na vaša pitanja. Dva naša generalna konzulata (u Njujorku i Čikagu) su vam takođe na raspolaganju za pomoć. Naš cilj je da uspostavimo što bliže kontakte sa vama, da vas bolje upoznamo i da što vernije prenesemo vaše želje, predloge i sugestije, matici.

Svim pripadnicima srpske zajednice i državljanima Srbije u Americi želim puno sreće, uspeha i pre svega zdravlja i da budu dostojni predstavnici svoje zemlje u tuđini, daleko od rodne grude. Hvala.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …