180 godina Srpskog pjevačkog društva „Jedinstva“ 1839 iz Kotora

Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ iz Kotora povodom 180 godina rada i postojanja održalo je 2. novembra koncert pod nazivom „Pjesmom srcu – srcem rodu“ u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Na koncertu koji je povodom 180 godina postojanja „Jedinstva“ održan u Beogradu nastupila su dva hora, od ukupno tri koja funkcionišu pod okriljem Srpskog pjevačkog društva: veliki hor „Jedinstva“ sa odraslim pevačima i hor mladih. Osim navedenih, u Kotoru radi i treći hor „Jedinstva“ sa najmlađim pevačima. Na koncertu u Hramu Svetog Save dirigovali su đakon mr Mihailo Lazarević i Ivana Krivokapić. Pored pravoslavnih napeva i pesama, posetioci čuli i poznate pesme slovenskih naroda i Grka. Posebna zanimljivost koncerta je bila kompozicija „Oče naš“ na svahili jeziku i specifičnog aranžmana.

Narator Dušan Davidović, novinar iz Kotora, predstavio je bogatu istoriju „Jedinstva“, osnovanog 1839. godine, istakavši da je „Jedinstvo“ opstalo i raslo, iako su se na prostoru Boke Kotorske  menjale države i njihove administracije, te naglasio Pravila „Jedinstva“ u kojima stoji da član Srpskog pjevačkog društva može da postane svaki pošteni i rodoljubivi građanin bez obzira na nacionalnu pripadnost i da kao takvo „Jedinstvo“ jeste pravi predstavnik Kotora i Boke Kotorske.

Brojnim nastupima, celokupna 2019. godina posvećena je obeležavanju 180 –te godišnjice „Jedinstva“. Dragan Đurčić, član uprave „Jedinstva“, koji se u ime Srpskog pjevačkog društva obratio prisutnima u kripti Hrama, naglasio je da koncert u Hramu Svetoga Save  predstavlja poklon matici i Beogradu, i da narednih dana nastupaju i u Temišvaru.

Povodom 180 godina rada Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ iz Kotora, na svečanosti obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije 15. februara 2019. godine ove godine odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena.

Ministar spoljnih poslova i Prvi potpredsednik vlade Republike Srbije Ivica Dačić dodelio je „Jedinstvu“ povelju Ministarstva spoljnih poslova, koju je na Svečanoj akademiji povodom 180 godina postojanja „Jedinstva“ u Kotoru, 05. oktobra 2019. uručio konzul žeran RS u Herceg Novom, Zoran Dojčinović uz reči da Republika Srbija, prepoznaje Srpsko pevačko društvo „Jedinstvo“ kao značajan kulturni resurs i nosioca kulturnih aktivnosti koje doprinose boljem uzajamnom razumevanju, toleranciji i uvažavanju i podržava kulturno delovanje ovog udruženja i visoko ceni njegov doprinos  jačanju veza kako među ljudima, tako i među državama.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …