200 godina srpske predstave u Mađarskoj

izvor: RTS

Predstava „Čudo u Rondeli“, rađena po tekstu Radoslava Zlatana Dorića, premijerno je izvedena 6. decembra u Budimpešti, povodom obeležavanja dva veka od prikazivanja prve pozorišne predstave na srpskom jeziku u tom gradu.

Čudo u Rondeli, Budimpešta

Prva profesionalna pozorišna predstava Joakima Vujića na srpskom jeziku, pod nazivom Kreštalica izvedena je pre 200 godina u tadašnjoj Pešti u pozorištu Rondela, a jubilej je obeležen u Mađarskom nacionalnom teatru.

Režiser predstave Milan Rus rekao je na konferenciji za novinare da savremeno srpsko pozorište ove godine slavi još jedan važan jubilej – 20 godina postojanja srpskog pozorišta u Mađarskoj.

„Srpsko pozorište u Mađarskoj na visokom, profesionalnom nivou izvodi predstave na srpskom i mađarskom jeziku. Ova dva jubileja predstavljaju praznik srpskog, a takođe i mađarskog građanskog pozorišnog života i predstava je simbol velike saradnje dva naroda na pozitivan način“, kazao je Rus.

Pokrajinski sekretar za kulturu Slavissa Grujić rekao je da je ovo značajan jubilej za srpsku pozorišnu scenu, naročito u trenutku kada se za kulturu ne izdvaja dovoljno novca.

„Predstava koja je pre dva veka izvedena u Budimpešti, govori nam o tome da je u ono vreme postojala dobra i kvalitetna atmosfera za pozorište. Danas kada se postavlja pitanje da li je u ovoj besparici kultura potrebna, odgovor je dat upravo tada“, izjavio je Grujić.

Predstavu Čudo u Rondeli finansiralo je Ministarstvo kulture Srbije.

Joakim Vujić (1772-1847), srpski pisac, prevodilac, učitelj stranih jezika, pozorišni stvaralac, a bio je i direktor Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu 1835. godine.

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …