21. oktobarski susreti pisaca dijaspore

izvor: UP „Sedmica“, Frankfurt

U Frankfurtu na Majni u okviru međunarodnog sajma knjiga održani su  tradicionalni 21. oktobarski  susreti pisaca dijaspore u organizaciji Udruženja pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta.

osp_11

Aleje pera, pesnika, poetesa, lekara, satiričara, slikara, umetnika života, ove godine nazvane su The place to be – Frankfurt Buchmesse 2016, a UP „Sedmica“ na čelu sa predsednikom udruženja Ljubišom Simićem, mnogobrojne goste uz dobro organizovan program, dočekalo je raširenih ruku kako na najvećem svetskom sajmu knjiga, tako i za okruglim stolom Srpsko – makedonske kulturne razmene.

osp_plakat

Teme okruglog stola bile su:

  • Mostovi kulture
  • Srpsko i makedonsko književno stvaralaštvo u rasejanju
  • Odnos matice i rasejanja
  • Očuvanje maternjeg jezika u rasejanju
  • Balkan danas

osp_04Otvaranjem nacionalnog štanda Republike Srbije 21. oktobra 2016. godine, generalni konzul Aleksandra Đorđević svojim rečima presekla je imaginarnu traku svečanosti i najavila dobru energiju, sjajna književna dela, velika imena, druženja koja su potom usledila. O svečanosti trenutka nije potrebno govoriti, a prisutni su poneli pelcer dobrog, svog, ponosnog u sve naredne izazove, pesničke susrete i svoje stvaralaštvo.

osp_09Među gostima ovogodišnjih Oktobarskih susreta pisaca dijaspore bili su: Aleksandar Čotrić – književnik, aforističar, član UKS, Beogradskog aforističarskog kruga, UP „Sedmica“, potpredsednik SPO, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koji je predstavio svoja najnovija književna dela: aforizme za decu pod nazivom „Knjiga protiv briga“, knjigu satiričnih aforizama „Teške misli“ i satiričnih priča „Druge priče“, Dr. Slobodan Simić – istaknuti satiričar i lekar iz Beograda, predsednik Beogradskog aforističarskog kruga, predstavio je svoju knjigu „Priče iz kaveza“. Zatim Slavica Mastikosa Panzalović – književnica iz Beograda, koordinator UP „Sedmica“ za saradnju matice i dijaspore; Benedikt Dirlih – lužičko-srpski i nemački književnik, predsednik Saveza lužičko-srpskih umetnika iz Baucena (Budišin/Nemačka); Dr. Mićo Cvijetić – književnik, glavni urednik Književnih novina; Kostadinka Koca Đorđevska – poetesa iz Menhengladbaha, koordinator međunarodnog projekta „Mostovi kulture“ i srpsko-makedonske kulturne razmene kao i gosti iz Makedonije: Petko Šipinkarovski – književnik i publicista iz Struge, urednik časopisa za književnost „Branuvanja“ i Hristo Petreski – makedonski književnik i direktor izdavačke kuće „Feniks“ iz Skoplja; Marina Popadić – pijanistkinja i pesnikinja iz Sarbrikena (Nemačka); prof. Svetlana Matić – poetesa i sekretar SPKD „Prosvjeta“ iz Beča, koja je predstavila svoju dvojezičnu knjigu za decu „Majka“ koju je na nemački prevela pesnikinja i prevodilac Dragica Šreder iz Hildena (Nemačka); književnica Tatjana Kuljača iz Crne Gore; Violeta Aleksić iz Ciriha – pesnikinja i dopisnik Radio Beograda; Gordana Pirel Zejnelagić – pesnikinja iz Vircburga; predstavnici Udruženja sprskih pisaca Švajcarske i domaćini, članovi UP „Sedmica“ iz Frankfurta: Miloš Milojević, Ruža Mijović, Zlata Ikanović, Nisveta Grabovac, Maja Vu; Aleksandar Jovanović, Ljubiša Simić, Pero Marčeta, Ljubica Perkman, Milorad Miki Milenković, Mirjana Lukić, Ljubiša Tiša Stanković i mnogi drugi.

osp_03

osp_02Susreti pisaca u Frankfurtu bili su prilika da se naši satiričari, aforističari i pesnici upoznaju lično i s delima svojih kolega, a i da razmene iskustva s piscima iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Crne Gore, Makedonije, Jermenije, Hrvatske, Rusije, Rumunije i drugih zemalja.

Naši pisci osim što su predstavili svoja dela imali su i mogućnost ostvarenja lepe saradnje i novih kontakata sa izdavačima poput izdavačke kuće BOOY–VERLAG na čelu sa Beatriks fan Oojen koja sa prevodiocem Oliverom Sabo radi na građenju mosta između nemačke i srpske kulture i na Sajmu knjiga u Frankfurtu predstavile su prevod romana „Ženski rodoslov“ književnice Ljiljane Habjanović Đurović.

osp_10Dr. Slobodan Simić, predsednik BAK-a, uručio je priznanje „Zlatni krug“ Ljubiši Simiću, predsedniku Udruženja pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta, za afirmaciju satire u svetu.

 

Check Also

Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Konkurs za …