Organizuju se studenti poreklom iz Srbije

Izvor: Frankfurtske vesti

Malo-pomalo razgranava se pariski ogranak Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI), na čijem je čelu predsednica Elena Simić, uz koju, kao najaktivniji članovi deluju Jelena Živić, Nina Ševaljević, Vladimir Vučićević, Katarina Kosmina, Igor Mladenović, Ivica Mladenović, Mirjana Nikolić, Olivera Simić, Nikola Letić i Miša Tofil.

Foto: Frankfurtske vesti

– Mi smo veza sa maticom, a obavljamo je vezom sa Centralnim odborom koji sarađuje sa Kancelarijom za dijasporu. Tim putem mi smo u vezi i sa SANU, Rektoratom univerziteta u Beogradu – informiše predsednica Jelena.

Iako je pariski OSSI takoreći u povoju, ipak se rezultati vide.
– Za naše članove obezbedili smo obavljanje prakse u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, odnosno, u Ambasadi i Konzulatu Srbije u Parizu, a i u privatnom sektoru. Ipak je naše osnovno opredeljenje zbližavanje srpskih studenata, a tako povezani približavamo se matici ili jačamo te veze, što dovodi i do boljih kontakata sa različitim institucijama u zemlji prijema – objašnjava Elena. [blockquote_right] Pružena ruka

Kao što članovi pariskog ogranka OSSI pružaju ruku pomoći prema zemljacima vršnjacima, pomažući pri pronalaženju stanova, upisa na fakultete, održavanju prakse ili olakšavanju osnovnih životnih uslova, tako rade i na povratku naših studenata u Srbiju.

– Nažalost, nostrifikacija diploma i dalje dugo traje, još smo u zastarelom sistemu – zaključuju studenti. [/blockquote_right]

Ne kriju članovi pariskog ogranka da su nakon osnivanja i ambicioznog starta, zapali u malu letargiju, verovatno zbunjeni pred svim što ih očekuje. Na sreću taj period je prošao, a kako je nastupilo proleće, tako su poletno krenuli u animiranje budućeg članstva.

– Naš primarni zadatak jeste da okupimo što veći broj studenata, a što nas bude više, bićemo bolje vezani za maticu, a i snalažljiviji na mestu gde sada živimo – govori Vladimir Vučićević.

Pariski OSSI je samostalni ogranak i deluje sopstvenim inicijativama.- Neki od nas su ovde došli na studije, drugi su u ovoj sredini rođeni. Osnovno je da svi govorimo srpski. Među nama je, zaista, naglašena ideja da jedni drugima pomažemo, na primer, u pronalaženju smeštaja za one koji su se opredelili za studiranje u Francuskoj ili, čak, da nađemo sponu za lakše snalaženje onih koji iz Francuske, na neku vrstu školovanja, staža i slično idu u maticu.

Verovatno ćemo organizovati i zajednička putovanja, izlete, odlaske na koncerte, sve u cilju druženje. Upravo smo obećali Mikiju Ćirovskom, jednom od direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu, da ćemo doći na radnu akciju, odnosno, na sređivanje biblioteke KC i to će biti, na delu, naša prva akcija solidarnosti, biće tu velike prašine, a i vežbi muskulature – kroz pošalicu zaključuje Nina Ševaljević, student komunikacija na Sorboni.

Check Also

Promocija knjige „Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori“ u Vićenci

U okviru „Dana srpske kulture u Italiji“, u subotu 29. avgusta 2020. u Vićenci je …