22. Evropska smotra srpskog folklora

izvor: Vesti-online

Kulturno-umetničko društvo „Stevan Mokranjac“ iz Beča (Austrija) pobednik je 22. Evropske smotre srpskog folklora Srba dijaspore i regiona održane proteklog vikenda u Portorožu.

Organizator je bio Savet evropske smotre srpskog folklora Srba dijaspore i regiona, a neposredni domaćin, najmasovnije do sada, Smotre, bio je Savez srpskih društava Slovenije, odnosno KUD Mladost iz Ljubljane.

Na Smotri je u takmičarskom delu učestvovalo 50, dok su u revijalnom delu nastupila tri folklorna ansambla. Posle organizatora i domaćina smotre najteži zadatak je imao petočlani stručni žiri u sastavu, Mirjana Zakić, etnomuzikolog, Vilma Nišković, Selena Rakočević, etnokoreolog, Gordana Roganović, etnokoreolog i Vladan Milekić, koreograf.

Prema njihovom ocenjivanju, prelazna nagrada dnevnog lista „Vesti“, statua Srbina i zlatni pehar, pripali su KUD-u „Stevan Mokranjac“ iz Beča. Statuu Srbina je prethodno vratio prošlogodišnji pobednik Smotre, a ovogodišnji vicešampion KUD „Vuk St. Karadzić“ iz Roršaha (Švajcarska). Treće zlato dobio je Zavičaj iz Vintertura. Zlatom su se još okitili, „Branko Radičević“ iz Lugana, Izvor iz Noj Izenburga, Srpski centar iz Štutgarta, Izvor iz Sent Galena, „Vuk St. Karadzić“ iz Šenenverda, Homolje iz Gosaua i Kolo iz Nojhauzena.

Srebrne pehare „Vesti“ dobili su: Borac Solingen, Ostrog Linc, Prosvjeta Vukovar, „Sveti Sava“ Cug, Mladost Temišvar, Sloga Manhajm, „Vuk Karadzić“ Rogovljica, Vidovdan Ljubljana, SKD Maribor Maribor i „Brankovo kolo“ Gepingen.

Bronzane pehare poneli su: Nova generacija Šorndorf, „Knez Lazar“ Gmunden, Sloga Štutgart, Jelek Arzinjano, Jugos Minhen, Una Novi Grad, Mladost Leoberzdorf, Zlatni opanak Berlin, Pontes-Mostovi Trst i „Karađorđe“ Bern.

Posle intoniranja himni Srbije i Slovenije u izvođenju Gradskog hora Zora iz Srbobrana, goste i sve učesnike Smotre pozdravili su Mićo Ćetković, predsednik Saveta Evropske smotre i predsednik Saveza srpskih društava, mr Drago Vojvodić, predsednik KUD-a Mladost iz Ljubljane, Mejra Hot, gradonačelnica grada Portoroža. Smotru je potom otvorio Vukman Krivokuća, predstavnik Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koja deluje u okviru Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Specijalne nagrade

Nova koreografija originalno postavljena: Izvor Noj Izenburg.
Najbolja grupa pevača u koreografiji: „Vuk St. Karadzić“ Roršah.
Najbolji kostim: „Brankovo kolo“ Gepingen.
Najbolji muzički aranžman: „Stevan Mokranjac“ Beč.
Koreografija najbliža izvornom narodnom stvaralaštvu: „Sveti Sava“ Veliki Semkluš.
Nagrada stručnog žirija za rekonstrukciju nošnje: „Sveti Sava“ Cug.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …