25 godina Saveza Srba u Rumuniji

Izvor: RTS

Savez Srba u Rumuniji postoji već 25 godina i ovaj jubilej obeležili su na Svetog Nikolu, slavu Saveza. Na rad ove organizacije u proteklih četvrt veka osvrnuo se jedan od osnivača dr Slavomir Gvozdenović.

gvozdenovic

Iz Temišvara se, za emisiju Srbija na vezi, javio jedan od osnivača i višegodišnji predsednik te organizacije, danas predstavnik Srba u rumunskom parlamentu, prof. dr Slavomir Gvozdenović.

„Savez Srba u Rumuniji smo osnovali 29. decembra 1989. godine. Pamtim dobro jer sam vodio Osnivačku skupštinu. Dogovorili smo se kako svi zajedno da promenimo puno toga, jer su tada nastupile promene u Rumuniji.

Početkom 1990. godine mi smo sudski ozvaničili Savez Srba u Rumuniji, i evo, 25 godina zajedno sa svim ostalim srpskim institucijama i u dobroj saradnji sa našom srpskom pravoslavnom eparhijom temišvarskom, trudimo se da saberemo svoj rod, da se organizujemo, da svi zajedno dokažemo sebi i pokažemo drugima da se može bolje, kvalitetnije, a na polzu srpskoga roda, kako je to rekao i srpski Dositej Obradović.

Svega toga smo se setili 19. decembra, kao i lepih trenutaka i uspeha, i onoga što bi trebalo da uradimo u narednom periodu, kada smo u srpskoj Sabornoj crkvi rezali slavski kolač, jer je Sveti Nikola krsna slava Srpskog saveza u Rumuniji. Setili smo se i naših prijatelja Rumuna i prijatelja iz matice, koja je bila uz nas, a među kojima je, na čelnom mestu i RTS.

Sledećeg dana, 20. decembra, u svečanoj dvorani Temišvarske filharmonije više od 500 naše dece iz 19 kulturno-umetničkih društava i škola sabralo se i načinili pravi venac srpskog folklora. Darivali su nam najlepšu čestitku, prikazali najbolje što imamo, a mi smo ih nagradili poklon paketićima. Savez Srba u Rumuniji je ove godine podelio i oko 2000 paketića za decu u srpskim školama i tamo gde se srpski jezik izučava kao nastavni predmet“, rekao je za RTS Slavomir Gvozdenović.

Sa S. Gvozdenovićem je razgovarao Miroslav Karlica.

Check Also

Međunarodna umetnička kolonija ,,Lastva-Trebinje“

U turističkom kompleksu „Grad sunca“ kod Trebinja je u proteklih nekoliko dana organizovana je međunarodna …