25 godina Saveza Srba u Rumuniji

Izvor: RTS

Savez Srba u Rumuniji postoji već 25 godina i ovaj jubilej obeležili su na Svetog Nikolu, slavu Saveza. Na rad ove organizacije u proteklih četvrt veka osvrnuo se jedan od osnivača dr Slavomir Gvozdenović.

gvozdenovic

Iz Temišvara se, za emisiju Srbija na vezi, javio jedan od osnivača i višegodišnji predsednik te organizacije, danas predstavnik Srba u rumunskom parlamentu, prof. dr Slavomir Gvozdenović.

„Savez Srba u Rumuniji smo osnovali 29. decembra 1989. godine. Pamtim dobro jer sam vodio Osnivačku skupštinu. Dogovorili smo se kako svi zajedno da promenimo puno toga, jer su tada nastupile promene u Rumuniji.

Početkom 1990. godine mi smo sudski ozvaničili Savez Srba u Rumuniji, i evo, 25 godina zajedno sa svim ostalim srpskim institucijama i u dobroj saradnji sa našom srpskom pravoslavnom eparhijom temišvarskom, trudimo se da saberemo svoj rod, da se organizujemo, da svi zajedno dokažemo sebi i pokažemo drugima da se može bolje, kvalitetnije, a na polzu srpskoga roda, kako je to rekao i srpski Dositej Obradović.

Svega toga smo se setili 19. decembra, kao i lepih trenutaka i uspeha, i onoga što bi trebalo da uradimo u narednom periodu, kada smo u srpskoj Sabornoj crkvi rezali slavski kolač, jer je Sveti Nikola krsna slava Srpskog saveza u Rumuniji. Setili smo se i naših prijatelja Rumuna i prijatelja iz matice, koja je bila uz nas, a među kojima je, na čelnom mestu i RTS.

Sledećeg dana, 20. decembra, u svečanoj dvorani Temišvarske filharmonije više od 500 naše dece iz 19 kulturno-umetničkih društava i škola sabralo se i načinili pravi venac srpskog folklora. Darivali su nam najlepšu čestitku, prikazali najbolje što imamo, a mi smo ih nagradili poklon paketićima. Savez Srba u Rumuniji je ove godine podelio i oko 2000 paketića za decu u srpskim školama i tamo gde se srpski jezik izučava kao nastavni predmet“, rekao je za RTS Slavomir Gvozdenović.

Sa S. Gvozdenovićem je razgovarao Miroslav Karlica.

Check Also

Završena obuka iz veb novinarstva za novinare i predstavnike udruženja iz regiona

Osmoro novinara i predstavnika udruženja iz regiona završilo je jednomesečni kurs veb novinarstva koji je …