Prebilovci: trijumf lepote nad smrću

izvori: Srpska pravoslavna crkva, Tanjug, Srna

Patrijarh srpski Irinej osveštao je 08. avgusta Hram vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima koji je sagrađen u sećanje na 4.000 Srba, mahom žena, dece i staraca, koje su u Drugom svetskom ratu ubile ustaše na području Donje Hercegovine.

vaskrs prebilovaca
foto izvor: Srpska pravoslavna crkva

Patrijarh srpski Irinej osveštao je Hram vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima koji je sagrađen u sećanje na 4.000 Srba, mahom žena, dece i staraca, koje su u Drugom svetskom ratu ubile ustaše na području Donje Hercegovine.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Prebilovci i prebilovačke žrtve moraju zauzeti mesto u istorijskom pamćenju srpskog naroda koje i zaslužuju, a izaslanik predsednika Srbije Tomislava Nikolića Nedeljko Tenjović da su Srbija i srpski narod uvek za pomirenje, te da su predsednik i premijer Srbije pružili ruku pomirenja.

„Hram vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima nije napravljen da pravi novi razdor, već da podseća na istinu“, rekao je Dodik u Prebilovcima, preneli su banjalučki mediji.

Predsednik Srpske naveo je da su Prebilovci dokaz da želja za eliminacijom srpskog naroda ne prestaje, što dokazuje i činjenica da su potomci onih koji su izvršili strašne zlocine 1941. godine ponovo 1992. „ubili“ kosti koje su u Prebilovcima bile sahranjene nakon nekoliko decenija ležanja u jamama.

„Vaskrsenje je nemoguće zaustaviti. Ljudi okupljeni oko Prebilovaca i oni koji su namerili da žive ovde bili su dovoljan razlog da se okupimo i izgradimo hram vaskrsenja Hristovog posvećen za više od 4.000 stradalnika koji su ubijeni samo zato što su Srbi“, rekao je Dodik.

On je istakao da je nemoguće umanjiti značaj Prebilovaca, jer se to nije uspelo ni u komunizmu, ni devedesetih godina prošlog veka.

patrijarh
izvor foto: Srpska pravoslavna crkva

Patrijarh srpski Irinej uz sasluženje brojnih vladika i sveštenstva služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, kod Čapljine, koji je prethodno osveštan.

Litija sa moštima prebilovačkih novomučenika

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, sa dvadeset vladika i 200 sveštenika, dočekao je ispred Hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima litiju koja je donijela ostatke moštiju Svetih prebilovačkih novomučenika iz Doma kulture u ovom mestu, gde su bile smeštene poslednjih deset godina. Patrijarh Irinej simbolično je uzeo mali kivot sa moštima Svetih prebilovačkih novomučenika koji je u litiji nošen tri puta oko hrama, čime je počelo osveštanje hrama, u kojem je istovremeno obavljena sahrana moštiju prebilovačkih mučenika.

Izaslanik predsednika Srbije Tomislava Nikolića Nedeljko Tenjović rekao je u Prebilovcima da su Srbija i srpski narod uvek za pomirenje.

„Žao nam je što danas ovde nema hrvatskih i bošnjačkih predstavnika, jer je to način da se vrati pružena ruka pomirenja i otpočne proces pomirenja“, rekao je Tenjović.

On je naglasio da je najvažnija poruka iz Prebilovaca da se ovo više nikada ne ponovi.

„Ovo je dan sećanja na verske zločine učinjene od strane NDH. Nažalost, nije postojao nijedan rat, a da Srbi ovde nisu stradali kao živi ili kao mrtvi“, rekao je Tenjović.

Tenjović je naglasio da će Srbija i predsednik Srbije uvek biti uz srpski narod, ma gde bili.

Srpski režiser Emir Kusturica kaže da su Prebilovci trijumf lepote nad klanjem i smrću.

„Srećna okolnost je što je taj narod odabrao put da se od svih nevolja brani ljepotom, dobrim i uzvišenim i ovo je krunsko djelo te ideje“, rekao je Kusturica Srni u Prebilovcima. On je istakao da je ovdje skrivena jedna duboka tajna umjetnosti i činjenica da se ona bazira na potresnoj istini.

U prebilovačkom Domu kulture otvorena je izložba „Prebilovci koja govori o stradanju ovog srpskog sela u Drugom svjetskom ratu kada su ustaše pobile 826 stanovnika, većinom žena, djece i staraca. Organizatori izložbe su Srpsko nacionalno društvo „Prebilovci“, Udruženje građana „Jadovno 1941“ i Kulturni centar Novog Sada, a autori istoričari Dragoslav Ilić i Predrag Lozo.

 

Check Also

Izabran novi predsednik Saveza Srba Slovenije

Izvor: Savez Srba Slovenije Za novog predsednika saveza Srba Slovenije izabran je Vladimir Kokanović, za …