Okrugli sto o medijima dijaspore

izvor: dijaspora.rts.rs

Okrugli sto na temu „Unapređenje izveštavanja iz dijaspore i o dijaspori“ održan je 14. avgusta u Nišu, u prostorijama Media i reform centra. Srbiji je potrebna bolja komunikacija sa dijasporom i zato treba unaprediti saradnju medija iz matice i iz dijaspore, jedan je od zaključaka skupa.

Nis2
izvor: Medija i reform centar, Niš

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, predstavnici medija, Departmana za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu i druge relevantne institucije.

Predstavili su se i dopisnici iz dijaspore, pobednici na Konkursu za dopisnike u dijaspori koji su organizovali Kancelarija za saradnju sa dijasporom Grada Niša i Media i reform centar Niš, uz podršku Nišvil fondacije.

Najbolji dopisnici iz dijaspore na Konkursu Kancelarije za saradnju sa dijasporom Grada Niša su Miloš Vukotić iz Norveške, Rajko Kornja iz Rumunije, Milutin Stančić iz Makedonije, Svetlana Matić iz Austrije, Predrag Raković iz Nemačke i Danijela Milić iz SAD.

Rajko Kornja iz Rumunije, Svetlana Matić iz Austrije, Milutin Stančić iz Makedonije prestavili su štampane i onlajn medije koji su posvećeni aktivnostima srpskih zajednica u zemljama iz kojih dolaze.

U diskusiji koja je usledila nakon dodela nagrada učestvovale su Bojana Pejčić ispred Kancelarije za saradnju sa dijasporom Grada Niša i Nikolina Milatović Popović, ispred Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

„Komunikacija sa dijasporom je intenzivirana nakon poplava 2014. god. kada je postojala potreba za zvaničnim informacijama, radi lakšeg prihvata pomoći“, rekla je Popović, precizirajući da je otvoren i sajt dijaspora.gov.rs koji obezbeđuje dvosmernu razmenu informacija.

Nis3
Nikolina Milatović Popović i Bojana Pejčić
izvor: Medija i reform centar, Niš

Predstavnica Kancelarije za dijasporu grada Niša Bojana Pejčić je istakla da je Kancelarija odmah po osnivanju detektovala probleme u nekomunikaciji i nesaradnji sa ljudima u dijaspori.

„Imamo nameru da otvorimo on-lajn portal za razmenu informacija medija iz matice i medija iz dijaspore i udruženja naših ljudi u inostranstvu. Na tome ćemo raditi u budućnosti“, rekla je Pejčić.

Okrugli sto organizovala je Kancelarija za saradnju sa dijasporom grada Niša i Media i reform centrom Niš i Nišvil fondacijom.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …